Ontwikkeling woningbouwplan Vaste Belterweg

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de woningbouwlocatie Vaste Belterweg Belt-Schutsloot.

 Woningbouw locatie Vaste Belterweg

Waarom

De woningmarkt staat onder druk, ook in Belt-Schutsloot is behoefte aan extra woningen. Daarom onderzoeken we samen met Dorpsbelangen Belt-Schutsloot of woningbouw mogelijk is aan de Vaste Belterweg. Op een perceel gelegen ten oosten van huisnummer 5. Inzet hierbij is het mogelijk maken van de bouw van circa 20 woningen, in een ruimtelijk verantwoorde setting.

Voorgeschiedenis

In 2016 heeft Dorpsbelangen Belt-Schutsloot de 'Herziening Dorpsplan Belt-Schutsloot' vastgesteld. In dit plan is de lokale behoefte aan nieuwbouw voor met name starters en ouderen benadrukt. En zijn er onderzoeksgebieden aangewezen die mogelijk voor woningbouw in aanmerking kunnen komen. Deze gebieden zijn met name getekend op de zuid- en noordkant van Belt-Schutsloot. De aangegeven behoefte tot nieuwbouw is uitgewerkt in de gemeentelijke Woonvisie 2017-2021 (later: Woonagenda 2022-2026). Met als conclusie dat er voor Belt-Schutsloot, naast het toenmalige bouwplan Belterweg, nog circa 20 woningen wenselijk zijn. Voor deze woningen moet een geschikte locatie worden gezocht. Dit was in die periode lastig vanwege de zogenaamde provinciale ‘rode contour’ (de zone waarbuiten geen bebouwing werd toegestaan). In mei 2017 heeft de provincie Overijssel het 'Natura 2000 beheerplan' vastgesteld waardoor er incidenteel meer mogelijkheden werden geboden voor maatwerk; met name voor het zoeken naar een geschikte woonlocatie.

Inzet tot planrealisatie

Om dit gewenste doel te bereiken zijn er twee belangrijke acties gestart. Dorpsbelangen heeft in 2018/2019 een breed opgezette enquête gehouden en er is ook een werkgroep gestart, bestaande uit vertegenwoordigers van Dorpsbelangen, provincie Overijssel en gemeente Steenwijkerland.

De enquête (Resultaat enquête woningbouw Belt -Schutsloot maart 2019) kent een hoge respons vanuit het dorp. Met onder andere als conclusie dat sterke voorkeur uitgaat naar koop en het gewenste woningtype vrijstaand, 2-onder-1-kap, starters- en seniorenwoningen. Zelfbouw en CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) heeft als stichtingsvorm de voorkeur. Afstand tot de kern vindt de meerderheid niet erg belangrijk. Merendeel heeft voorkeur voor een duurzame woning, evenals voor een woning die levensloopbestendig is. Er is meer vraag naar starterswoningen dan naar seniorenwoningen. In 2022 zijn deze gegevens geëvalueerd met als conclusie dat de resultaten kunnen worden aangehouden.

Vanwege het spanningsveld ‘natuurwaarden en woningbouw’ hebben Dorpsbelangen, provincie Overijssel en gemeente Steenwijkerland afgesproken om gezamenlijk via een werkgroep inzicht te krijgen in de (on)mogelijkheden t.a.v. toekomstige woningbouw. De werkgroep is een aantal malen bijeen geweest en heeft een rapport samengesteld. In dit rapport zijn vier gebieden onderzocht waarvan twee gebieden (noordwest- en zuidzijde dorp) na analyse als ongeschikt zijn aangegeven. In de verdiepingsslag en de navolgende uitwerking voor de overige locaties (noordoostzijde Vaste Belterweg en noordoostzijde Noorderweg) is laatstgenoemde locatie geschikter gevonden voor een functie als rietloods. Toetsing van de andere locatie heeft geleid tot de voorgestelde uitwerking als woningbouwlocatie. Specifiek betreft het de locatie ten oosten van Vaste Belterweg 5. Op de ruimtelijke inrichting van deze locatie is de participatie gericht.

Onderzocht is ook de omklapvariant van het voetbalveld (wonen op het sportveld), maar deze variant is afgewezen. Dit onder meer vanwege de daarvoor benodigde ruimte in combinatie met wettelijke milieuafstanden. Zaken die meespelen zijn de effecten van de verplaatsing (belangen sportclub/NCC e.a., ongeschikte vervangende ondergrond, aanwezige houtwal, sloot en bebouwing vervangende locatie). Het college van B&W heeft in maart 2022 het initiatief als verwoord in het onderzoeksrapport ondersteund. Opdracht is gegeven om de locatie tussen Vaste Belterweg 5 en camping NCC nader uit te werken. In het collegebesluit van 11 juni 2024 is kennisgenomen van de resultaten van de onderzoeken en is besloten voor deze specifieke locatie een planologische procedure te starten. Deze procedure kent een aantal voorgeschreven stappen die inmiddels zijn gezet. Participatie is de fase waarin het proces op dit moment zit (juni 2025).

Afstemming

In navolging van de inzet van genoemde werkgroep zijn er regelmatig gesprekken gevoerd met Dorpsbelangen. Dit ook om de onderzoeken e.d. af te stemmen en inzicht te bieden in de stand van zaken. De lokaal opgerichte CPO-groep is inmiddels ook aangemerkt als belanghebbende en wordt als zodanig incidenteel geïnformeerd. Dit geldt ook voor de directe buurt die als belanghebbenden betrokken zijn bij dit onderwerp.

Eerder zijn er een paar communicatiepraatplaatjes gemaakt die besproken zijn met enkele omwonenden. Deze praatplaatjes hebben geleid tot enkele reacties ten aanzien van beperking bevaarbaar water, behoud zichtlijnen versus bebouwing, aandacht voor behoud rust en licht, voorkeur voor verschuiving van bouwplan naar voetbalveld. Dit heeft geleid tot twee planschetsen die zijn toegevoegd aan genoemd collegebesluit (2024) mede omdat zij een rol spelen in de haalbaarheidstoets (ruimtelijk en milieutechnisch).

In november 2023 is een gesprek gevoerd met omwonenden en de eigenaar van naastgelegen grond. Dit gesprek heeft helaas geen vervolg gekregen vanwege uiteenlopende standpunten qua inzet van het plangebied als woonlocatie.

Participatie

Inmiddels zijn de onderzoeken voor het planologisch proces voor deze specifieke locatie uitgevoerd en zijn de resultaten bekend. Inzicht is verkregen in de bodemkwaliteit, ecologie en stikstof, archeologie en de waterhuishouding. Deze onderwerpen bieden kaders voor invulling van het plangebied. Eerdergenoemde zaken als zichtlijnen, geluid, effecten bebouwing zijn ook gegevens die input vormen voor de ruimtelijke invulling van de toekomstige woonlocatie.

Deze gegevens helpen mee om een gesprek te voeren in het komend participatieproces. Om dit proces goed vorm te kunnen geven, is daartoe een participatieplan (pdf, 125 kB) opgesteld. In dit plan is als participatiedoel aangegeven 'het verhogen van de kwaliteit van het stedenbouwkundig plan'. Dit doen we door Beltigers op de eerste plaats te informeren en hun input te betrekken bij de planvorming voor deze locatie.

Centraal hierin is niet de vraag óf woningbouw op deze locatie gerealiseerd moet worden, maar de vraag hóe het plan het beste ruimtelijk uitgewerkt kan worden. Doel is om op te halen welke ideeën, wensen en zorgen er zijn over de woningtypen en doelgroepen, groen en openbare inrichting, verkeer en planontsluiting.

Het proces leidt tot een ruimtelijke invulling die basis zal zijn voor de besluitvorming voor het starten van de planologische procedure. Uw inbreng is dus erg belangrijk! We hopen op een hoge opkomst.

Vervolg

Op 16 september om 19.30 uur in Dorpshuis de Zandbelt organiseren we een informatiebijeenkomst over het woningbouwplan. Dat doen we samen met Dorpsbelangen. We gaan dan graag in gesprek over:

  • voor wie er wordt gebouwd;
  • wat er wordt gebouwd;
  • wat de effecten van deze ontwikkeling zijn voor de directe omgeving;
  • hoe wordt omgegaan met ecologische waarden.

Aan de hand van deze bijeenkomst maken we de plannen definitief voor besluitvorming voor de planologische procedure.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan gerust contact op met projectleider Jan Mulder. Dat kan via telefoonnummer 14 0521 of jan.mulder@steenwijkerland.nl

Documenten ontwikkeling woningbouwplan Vaste Belterweg