Drie gemeenten lanceren samen PAKM.nu

Met de lancering van de website www.pakm.nu zetten de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Westerveld een nieuwe stap in hun gezamenlijke zoektocht naar toekomstbestendige mobiliteit in het buitengebied. Wat begon als een pilot in 2022 is inmiddels uitgegroeid tot een regionaal netwerk van 27 mobiliteitshubs met meer dan 160 elektrische deelfietsen, verspreid over Flevoland, Overijssel en Drenthe.

Op www.pakm.nu hebben de drie betrokken gemeenten alle gemeenschappelijke informatie over het deelfietsconcept samengebracht op één centrale plek. Dat is overzichtelijker voor gebruikers. In plaats van losse informatiepagina’s per gemeente is er nu één activerend platform waar inwoners, bezoekers en ook partners en stakeholders terechtkunnen. De naam PAK’M zegt het al: een uitnodiging tot actie. Net zoals je de trein of de bus pakt, pak je ook deze fiets. De toevoeging ‘.nu’ onderstreept dat het gaat om mobiliteit van vandaag, met het oog op morgen. Geen statische website, maar een plek om mee te denken, te informeren en bij te dragen aan een groeiend, flexibel netwerk van deelvervoer in landelijk gebied. We grijpen dit moment aan om het netwerk opnieuw onder de aandacht te brengen, juist in de regio. De nieuwe campagne vertelt het verhaal van groei, samenwerking en het open karakter van PAK’M, een netwerk dat zich stap voor stap verder ontwikkelt.

De centrale boodschap is helder:

We willen voorzieningen en plekken bereikbaar houden voor iedereen, altijd. De deelfiets is daarbij een waardevolle aanvulling op het bestaande openbaar vervoer. Door het gebruik van PAK’M leren we samen hoe we mobiliteit in onze regio slimmer kunnen inrichten. We nodigen inwoners en andere gebruikers van harte uit om hun ervaringen en ideeën te delen via de website. De cijfers laten zien dat het netwerk van hubs werkt. Steeds meer inwoners, forenzen en toeristen maken gebruik van de elektrische deelfietsen: van bushalte naar werk, van station naar natuurgebied, of gewoon naar de supermarkt. Mooi om te zien is dat het netwerk zich ook uitbreidt buiten de grenzen van de drie initiatiefnemende gemeenten. Er zijn inmiddels ook PAK’M-hubs te vinden bij het NS-station Meppel, in Nijeveen (gemeente Meppel) en in de gemeente Zwartewaterland. PAK’M verbindt mensen, plekken en voorzieningen.

Waarom PAK’M?

In dunbevolkte gebieden sluit regulier openbaar vervoer niet altijd aan op de behoefte. De PAK’M-fiets biedt flexibiliteit voor de eerste en laatste kilometer én voor recreatief gebruik. Dankzij hubs op strategische plekken, bij stations, bushaltes en toeristische trekpleisters, ontstaat een wendbaar netwerk dat meebeweegt met het ritme van het platteland. Wat PAK’M bijzonder maakt, is de aanpak: lerend en lokaal. Geen blauwdruk, maar aanpassingen op basis van praktijkervaring. Wat werkt in Kuinre, werkt misschien anders in Giethoorn of Frederiksoord. Via gebruikersonderzoeken en nu ook via de website, verzamelen we inzichten waarmee we blijven verbeteren. “Mobiliteit op het platteland is volop in beweging, en daar dragen we samen aan bij. Door gewoon te beginnen, te gebruiken en bij te sturen, ontdekken we wat werkt. PAK’M is een uitnodiging om mee te doen,” aldus Frans Hamstra, projectleider van PAK’M.

Ook betrokken

De NoordWestGroep uit Steenwijkerland verzorgt het onderhoud van de PAK’M-hubs en -fietsen. Als lokaal arbeidsontwikkelbedrijf leveren zij letterlijk de handjes in het veld. Met hun overtuiging dat iedereen met zijn of haar talent iets kan bijdragen, bouwen zij mee aan een duurzaam mobiliteitsnetwerk en geven ze praktisch invulling aan hun maatschappelijke rol. DeelfietsNederland moeten we ook benoemen, zij leveren de fietsen én de technologie achter PAK’M. Via hun app kunnen gebruikers eenvoudig een fiets reserveren, ontgrendelen en gebruiken. En het pakken wordt steeds weer, nog gemakkelijker. 

Samen bouwen we verder

PAK’M is een netwerk vóór en mét de regio: een initiatief van drie gemeenten, maar tot stand gekomen in samenwerking met lokale ondernemers, maatschappelijke partners én de gebruikers zelf. PAK’M is er voor iedereen: jong en oud, toerist of inwoner. Met de lancering van de nieuwe website is het netwerk weer een stukje zichtbaarder én toegankelijker. De ‘fietstocht’ naar een blijvend verbonden, bereikbaar en beleefbaar buitengebied gaat door.

PAKM-Deelfietsen-hub 2
Fotografie Gijs Versteeg © PAK’M.

Dit persbericht is van de gemeenten Noordoostpolder, Westerveld en Steenwijkerland.