Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en kan bij aanraking gezondheidsklachten veroorzaken. De rups laat zich vooral zien in het voorjaar.

afbeelding eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals een allergische reactie van de huid, jeuk in de ogen en ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De klachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van brandharen van de rups. Daarom is het belangrijk dat u en uw (huis)dieren de rups, spinselnesten en vervellingshuidjes niet aanraken. Eikenbomen met eikenprocessierupsen herkent u aan de bolvormige grijze nesten op de stammen, stamvoet of dikkere takken. Het zijn dichte spinsels van de vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Wat doen wij tegen de eikenprocessierups

Er zijn verschillende manieren om de eikenprocessierups aan te pakken. Het kan 'preventief': dat betekent dat we de rupsen bestrijden voordat ze brandharen krijgen. En het kan 'reactief': dit is het wegpakken of wegzuigen van nesten en rupsen en gebeurt door speciale bestrijdingsdiensten. In Steenwijkerland passen we beide manieren toe, maar het accent ligt op preventief bestrijden.

Preventief bestrijden
Dit doen we met een biologisch middel en we zetten in op een sterkere biodiversiteit. Dat laatste is erop gericht om meer natuurlijke vijanden voor de eikenprocessierups aan te trekken.

Via de link https://infoopkaart.steenwijkerland.nl komt u op een speciale webpagina van gemeente Steenwijkerland. Op deze webpagina kunt in het zoekvenster een straatnaam binnen de gemeente invoeren. Vervolgens ziet u een kaart met de gemeentelijke bomen. Bomen met een blauwe stip op de kaart bestrijden we eind april / begin mei preventief tegen de eikenprocessierups.

Reactief bestrijden
Hierbij verwijderen we de aanwezige nesten op openbare plekken en langs openbare wegen, waar sprake is van verhoogd risico voor gebruikers. De rupsen worden weggezogen als er sprake is van intensief gebruik. Daar waar dit minder is of de nesten hoog in de boom zitten, worden ze niet verwijderd. Wel geldt in deze gevallen onze zorgplicht en wijzen we passanten op de aanwezigheid van de rups.

Eind juni / begin juli tot september plaatsen we lokdoosjes die mannetjesvlinders aantrekken. Dit houden we in de gaten en de resultaten hiervan voorspellen de plaagdruk voor het komende jaar.

Laat het ons weten als u de eikenprocessierups heeft gezien

U kunt dit online melden of via telefoonnummer 14 0521.

Meer informatie

Nieuwsbericht preventieve bestrijding eikenprocessierups

Bekijk voor meer informatie over de eigenschappen van de rups en mogelijke gezondheidsklachten de: