Omgevingswet, één wet voor onze leefomgeving

Vanaf 1 januari 2024 hebben we te maken met de Omgevingswet. Er is dan 1 wet voor onze leefomgeving. Of het nu om bouwen, wonen, milieu, ruimtelijke ordening, water of natuur gaat. De bijna 30 wetten die er nu zijn, zijn dan verleden tijd. Wel zo overzichtelijk. Voor u en voor ons. Nóg een voordeel: doordat er straks één wet is kunnen we alle plannen in onze gemeente beter op elkaar afstemmen.

Wat merkt u van de nieuwe wet?

  • Er komen steeds minder regels en de regels die er zijn, worden overzichtelijker
  • Alle regels van verschillende overheden zijn op één digitale plek te vinden
  • Een project of activiteit starten? U hoeft maar één vergunning aan te vragen, óók als er meer overheden bij betrokken zijn
  • Vraagt u een vergunning aan, dan weet u sneller waar u aan toe bent
  • Er komt meer ruimte voor eigen initiatief
  • U kunt in één oogopslag zien welke plannen er zijn

Meedenken en meepraten

Participatie. Ook dat is in de Omgevingswet geregeld. En dan hebben we het over het vroegtijdig betrekken van de omgeving. Bij onze én bij uw plannen. Alle kennis, ideeën en creativiteit komen zo op tafel. Dat zorgt voor meer draagvlak en betere besluiten.

Waar gaan we de komende tijd mee aan de slag?

Met de Omgevingswet krijgt de gemeente vier instrumenten. Hiermee regelen we wat we willen met onze leefomgeving, hoe we dat gaan uitvoeren en wat wel en niet mag. Hoe we deze instrumenten gaan invullen, dát bepalen we met elkaar. Met inwoners en ondernemers, met iedereen die daarover wil meedenken en meepraten. We komen daar graag bij u op terug.


Omgevingsvisie


Omgevingsprogramma


Omgevingsplan

Omgevingsvergunning

 

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u een e-mail sturen naar info@steenwijkerland.nl (onder vermelding van Omgevingswet). U kunt ons ook bereiken via telefoonnummer 14 0521.

Lees ook het interview met Piter Reitsma, programmaleider Omgevingswet Steenwijkerland: Omgevingswet: Ándere manier van kijken als nieuwe start (pdf 1,6 MB)

De Rijksoverheid heeft ook een introductiefilmpje over de Omgevingswet gemaakt:


 

De Omgevingswet in Steenwijkerland

Klik op de afbeelding om deze te downloaden (pdf, 618 KB).