NK-tegelwippen 2023

Het is weer tijd voor het NK-tegelwippen. Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 gaan we de strijd aan met andere gemeenten. Doel: Zoveel mogelijk (tuin)tegels vervangen door groen! In onze regio nemen we het direct op tegen verschillende gemeenten. Doet u ook mee?

Tegel eruit, groen erin 

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. De regenbuien worden steeds heftiger en de zomers worden warmer. Daarom is het belangrijk dat regenwater makkelijker weg kan zakken in de bodem en het riool niet overstroomt. Door tegels te ‘wippen’ en er groen voor terug te plaatsen, helpt u mee om onze leefomgeving te verbeteren. Meer planten en bomen zorgen ook voor meer schaduw en koelte op warme dagen. Dus: tegel eruit, groen erin!

Doe mee!

Vanaf 21 maart 2023 kunt u de tegels die u verwijdert aanmelden. Hoe meer tegels eruit, hoe hoger de score! Dit jaar strijden we tegen de gemeenten Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Westerveld. Doet u ook mee?

Wilt u inspiratie opdoen? 

Beluister onze podcast. Of neem voor meer tips, over hoe u uw tuin groener kunt maken of wat u met de tegels kunt doen, een kijkje op de website van NK tegelwippen of Steenbreek.

Tuinsubsidie

U kunt subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw tuin. Met deze subsidie kunt u één of meerdere maatregelen nemen om de tuin beter voor te bereiden op droogte, hitte en hoosbuien. Bijvoorbeeld voor het planten van een boom of het opvangen van regenwater. Lees meer over de tuinsubsidie

Tegeltaxi

Gaat u in de tuin aan de slag? Ga tegelwippen en maak Steenwijkerland een stukje groener! Weet u niet wat u met uw verwijderde tegels moet? Geef ze mee aan de Tegeltaxi: de gratis ophaalservice voor uw verwijderde tegels! De tegeltaxi rijdt op dinsdag 5 en woensdag 6 september voor de tweede keer rond om gewipte tegels op te halen. Meld u vóór maandag 4 september 2023 aan voor de Tegeltaxi. 

Let op:

  • Tegels die niet zijn aangemeld worden niet opgehaald.
  • De Tegeltaxi haalt alleen tegels op. Dus géén stoepranden, zand, tuinafval of ander (grof) huishoudelijk afval.
  • Deze ophaalservice is uitsluitend bedoeld voor huishoudens. Niet voor bedrijven, instellingen, scholen, kerken enzovoort.

Aanmelden

Bent u nu geïnspireerd geraakt? Of heeft u zin om uw handen weer uit de mouwen te steken? Doe dan mee! We geloven dat we samen de overwinning kunnen behalen en Steenwijkerland een stukje groener en klimaatbestendiger kunnen maken. We willen daarom deelname ook zo makkelijk mogelijk maken. Nadat de gewipte tegels zijn aangemeld op www.nk-tegelwippen.nl, kunt u zich aanmelden voor de Tegeltaxi. Meld u aan vóór maandag 4 september 2023. U kunt u aanmelden door het online aanmeldformulier Tegeltaxi in te vullen. U kunt u ook aanmelden door de onderstaande QR-code te scannen:

QR code - geschaald

Houd bij het invullen van het aanmeldformulier de volgende gegevens bij de hand:

  • Adres
  • Aantal tegels
  • Soorten tegels
  • Opmerkingen (bijvoorbeeld de specifieke locatie van de tegels)

Tip: voor gratis tuinadvies kunt u terecht bij 't Infopunt van Stichting Duurzaam Steenwijkerland aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. De tuincoaches helpen u tijdens een adviesgesprek graag met tips, inspiratie en een zakje bloemzaad!
 

NK Tegelwippen 2023