Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en kan bij aanraking gezondheidsklachten veroorzaken. De rups laat zich vooral zien in het voorjaar.

Nieuwsbericht "Eikenprocessierups weer gesignaleerd in Steenwijkerland" juni 2019

afbeelding eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken

De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals een allergische reactie van de huid, jeuk in de ogen en ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De klachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van brandharen van de rups. Daarom is het belangrijk dat u en uw (huis)dieren de rups, spinselnesten en vervellingshuidjes niet aanraken. Eikenbomen met eikenprocessierupsen herkent u aan de bolvormige grijze nesten op de stammen, stamvoet of dikkere takken. Het zijn dichte spinsels van de vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Wat doen wij tegen de eikenprocessierups

We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Als we de rups aantreffen in bomen die wij beheren, dan plaatsen we rood-wit 'EPR' lint om die boom. Zo is het duidelijk dat er rupsen in de boom zitten. Daarna verwijdert een gespecialiseerd bedrijf de rupsen. Hiermee beperken we het directe risico op gezondheidsklachten en overlast. Er zijn maar een paar gespecialiseerde bedrijven die de bestrijding kunnen uitvoeren. Daarom kan het verwijderen van de rupsen langer duren dan voorgaande jaren.

Laat het ons weten als u de eikenprocessierups heeft gezien

Dat kunt u doen via telefoonnummer 14 0521 of via het meldingsformulier openbare ruimte.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie over de eigenschappen van de rups en mogelijke gezondheidsklachten de: