Loswal Kerkweg - fase 1

Nieuws

Er kan weer mechanisch geladen en gelost worden aan de loswal aan de Kerkweg in Giethoorn. De Raad van State heeft de voorlopige voorziening die tegen het bestemmingsplan was ingediend afgewezen. De beroepsprocedure loopt nog. Hierover moet de Raad van State nog uitspraak doen.

Waarom

De loswal is voor veel ondernemers van cruciaal belang. In het bestemmingsplan dat in april 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld, hebben we dan ook expliciet ruimte geboden voor het mechanisch laden en lossen. Tegelijkertijd ook met oog voor de omgeving.

Wanneer

Nu de voorlopige voorziening is afgewezen, treedt het bestemmingsplan in werking en kan er weer geladen en gelost worden met elektrisch aangedreven laad- en losvoertuigen en vaartuigen. Wilt u daar gebruik van maken? Meld het tijdig via de website van de gemeente.

Vanwege de nieuwe stikstofregels is het verplicht om vanaf half juni 2020 elektrisch bij de loswal te varen. Ook het overladen moet in vrijwel alle gevallen elektrisch gaan plaatsvinden. Over het toekomstig gebruik van de loswal wordt gezamenlijk overlegd door de gemeente, Giethoorn Onderneemt (ondernemers Giethoorn), 't Gieters Belang (inwoners Giethoorn) en KOPTOP (recreatieondernemers Weerribben-Wieden).

De regels

Handmatig laden en lossen

 • Laden en lossen mag alleen tussen 7.00 en 19.00 uur.
 • Gebruik geen kunstlicht.
 • Vrachtwagens hebben tijdens het laden en lossen de motor uit.

Mechanisch laden en lossen

Vraag minimaal 2 werkdagen van tevoren toestemming aan op www.steenwijkerland.nl onder de zoekterm ‘laden en lossen Loswal’. Geen schriftelijke toestemming? Dan mag u niet laden en lossen.

Wat zijn de voorwaarden voor het mechanisch laden en lossen?

 • Mechanisch laden en lossen mag:
  • Van 1 november tot en met 31 maart tussen 8:30 en 16:00 uur
  • Van 1 april tot en met 31 oktober tussen 7:30 en 10:30 uur
 • Laad- en losvoertuigen en pontons zijn elektrisch aangedreven.
 • Heeft u een vrachtwagen met een zelflader? We geven maximaal 10 keer per jaar toestemming om hiermee te laden en lossen.
 • Met uitzondering van vrachtwagens met een zelflader hebben vrachtwagens de motor uit tijdens het laden en lossen.
 • Gebruik geen kunstlicht. Staat uw voertuig tijdens het laden en lossen stil? Dan mag u dimlicht gebruiken.

Als een voertuig zelfstandig van de weg op een ponton rijdt, of andersom, dan is dit geen laden en lossen en mag dit altijd.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521 of via het contactformulier. Geef hierbij wel even aan dat het gaat om de loswal aan de Kerkweg in Giethoorn.