Werkgroep De Koornmeule

Nieuws

Werkgroep De Koornmeule onderzoekt de mogelijkheid van het herstel van de molen aan de Kerkweg in Giethoorn.

Intentieovereenkomst De Koornmeule getekend, nieuwsbericht juli 2021
Oude foto's korenmolen Giethoorn (pdf 437kB)

Waarom

De molen is vanwege de aanwezigheid van een zogenaamde 'grot' uniek. Om de grot bevaarbaar te maken zal het water tot onder de molen moeten worden doorgetrokken.

De gemeente heeft in 2019 de molen(stomp) aan de Kerkweg gekocht. Dit hebben we gedaan om twee redenen. In de eerste plaats was het nodig omdat daarmee de molen geen woonbestemming meer was. Dat maakte het mogelijk om de loswal te gebruiken als transportplek naar het achterland van Giethoorn. Daarnaast wordt het mogelijk om te werken aan een langgekoesterde Gieterse wens, waarbij de molen weer van wieken wordt voorzien. In de deal Leefbaar Giethoorn tussen de gemeente en de provincie hebben we budget gekregen waarmee de molenstomp voorzien kan worden van een kap met wieken. Stichting De Gieterse Koornmeule is een ambitieus initiatief van vrijwilligers en wil verder gaan. Zij willen de Koornmeule reconstrueren in de oorspronkelijke staat. Met een intentieovereenkomst die binnenkort getekend wordt, leggen gemeente en stichting vast dat ze gezamenlijk gaan onderzoeken of en onder welke (rand)voorwaarden volledige reconstructie haalbaar is. Met de intentieovereenkomst kan de stichting lobbyen onder instellingen en goede doelen voor extra geld.

Wanneer

Omdat het onderzoek naar de herontwikkeling nog niet is afgerond is er nog geen planning.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Werkgroep De Koornmeule.
Contactpersoon vanuit de gemeente is projectleider Henk Kloosterman, hij is bereikbaar via telefoonnummer 14 0521 en per mail via henk.kloosterman@steenwijkerland.nl.

Zie ook