Werkgroep De Koornmeule

Nieuws

Werkgroep De Koornmeule onderzoekt de mogelijkheid van het herstel van de molen aan de Kerkweg in Giethoorn.

Waarom

De molen is vanwege de aanwezigheid van een zogenaamde 'grot' uniek. Om de grot bevaarbaar te maken zal het water tot onder de molen moeten worden doorgetrokken.

De gemeente heeft in 2019 de molen(stomp) aan de Kerkweg gekocht. Dit hebben we gedaan om twee redenen. In de eerste plaats was het nodig omdat daarmee de molen geen woonbestemming meer was. Dat maakte het mogelijk om de loswal te gebruiken als transportplek naar het achterland van Giethoorn. Daarnaast wordt het mogelijk om te werken aan een langgekoesterde Gieterse wens, waarbij de molen weer van wieken wordt voorzien. In de deal Leefbaar Giethoorn tussen de gemeente en de provincie hebben we budget gekregen waarmee de molenstomp voorzien kan worden van een kap met wieken. Stichting De Gieterse Koornmeule is een ambitieus initiatief van vrijwilligers en wil verder gaan. Zij willen de Koornmeule reconstrueren in de oorspronkelijke staat. Met de 'Intentieovereenkomst De Koornmeule' die in juli 2021 getekend is, leggen gemeente en stichting vast dat ze gezamenlijk gaan onderzoeken of en onder welke (rand)voorwaarden volledige reconstructie haalbaar is. Als deze voorwaarden duidelijk zijn worden er nieuwe afspraken gemaakt. De stichting heeft ook een eigen website: www.gietersekoornmeule.nl Op de website vindt u informatie over de geschiedenis van de molen, de stichting, nieuwsberichten het verloop van het project.

Wanneer

Het onderzoek naar de reconstructie is nog niet afgerond, daarom is er nog geen planning.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Werkgroep De Koornmeule of bij gemeente Steenwijkerland via telefoonnummer 14 0521 en per mail via info@steenwijkerland.nl met vermelding van 'De Koornmeule Giethoorn'.  

Documenten De Koornmeule