Intercitystation Steenwijk

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de plannen en laatste ontwikkelingen over het station in Steenwijk. Het station wordt omgetoverd tot een gastvrij visitekaartje en het stationsplein wordt opnieuw ingericht.

De poort naar header

Station Steenwijk in een nieuwe jas en straks het visitekaartje van de regio

Station Steenwijk krijgt een opfrisbeurt en nieuwe functies die passen bij de status van een intercitystation. Denk onder andere aan goede wachtvoorzieningen, een uitgiftepunt voor duurzaam vervoer, de mogelijkheden om een kop koffie te halen en werk- en ontmoetingsplekken. Ook het voorplein krijgt een opfrisbeurt.

Door deze nieuwe inrichting ontstaat er weer een knooppunt waar reisgemak en sfeer goed samengaan. Bezoekers kunnen hier gemakkelijk overstappen op vormen van duurzaam vervoer en krijgen informatie over wat er in de omgeving te doen is. Uiteraard over de prachtige Vestingstad Steenwijk met de historische binnenstad waar je vanaf het station zo naartoe kunt lopen. En over het Nationaal Park Weerribben-Wieden, Giethoorn, de Koloniën van Weldadigheid en de Zuiderzeestadjes zoals Blokzijl en Vollenhove. Ook de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold zijn vanaf het station goed bereikbaar.

Zo wordt station Steenwijk weer het trotse visitekaartje van en voor de regio.

Economische impuls

De herontwikkeling van het station en de directe omgeving leveren een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio. Het is een van de manieren om toeristen te verleiden om meerdere mooie plekken in de regio te bezoeken. Voor onze eigen inwoners, studenten, scholieren en forenzen betekent het een impuls in het dagelijkse reisgemak.

Gezamenlijke aanpak

Het station ontwikkelen we samen. NS en ProRail zijn nauw betrokken. Daarnaast nodigen we omwonenden, ondernemers, belangenorganisaties en partners waar we mee samenwerken van harte uit om mee te werken en te denken. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten waarin we plannen delen en ideeën ophalen. Ook ondernemers worden nadrukkelijk uitgenodigd om een bijdrage te leveren.

Onderwerpen waar we aan werken

  • Hoe zien het gebouw en de omgeving er straks uit?
  • Welke functies heeft het gebouw straks? Denk bijvoorbeeld aan werkplekken, wachtruimtes of mogelijkheden om iets te eten en drinken.
  • Welke vormen van vervoer bieden we aan (naast het bestaande OV en uitgiftepunt voor e-bikes)?
  • Informatie en gastheerschap: welke informatie bieden we aan en op welke manier? Denk bijvoorbeeld aan toeristische informatievoorziening, maar ook informatie over vervolgvervoer en vertrektijden.

Planning

Momenteel werken we aan de invulling van het stationsgebouw. Dat doen we op basis van de uitgangspunten die we hebben vastgelegd in het ontwikkelkader en het waardestellend onderzoek Station Steenwijk. Hoe de buitenkant van het gebouw en het voorplein er uit komen te zien, is mede afhankelijk van de nieuwe functies die het gebouw krijgt. Zodra wij hier een beter beeld van hebben, zullen we een bijeenkomst organiseren en hier het gesprek over aangaan. 

​Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met Titia van den Berg via info@steenwijkerland.nl of telefoonnummer 14 0521.

Nieuwsbrief

We houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom station Steenwijk met nieuwsbrieven. Wilt u zich abonneren op de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar linda.de.graaf@steenwijkerland.nl.

Documenten plannen en onderzoeken ontwikkeling intercitystation Steenwijk