Vervanging ijzeren spoorbrug bij Witte Paarden begonnen

De ijzeren spoorbrug bij Witte Paarden wordt vervangen. Dat hebben ProRail en de gemeente per brief laten weten aan de omwonenden van deze brug. De aannemer is in opdracht van ProRail gestart met de voorbereidende werkzaamheden. De planning is dat de nieuwe brug aan het begin van het 3e kwartaal open kan.

Wethouder Marcel Scheringa: 'Een mooie mijlpaal die bereikt is in deze zaak. De vervanging van deze brug was noodzakelijk om het (zware) verkeer en landbouwverkeer ongehinderd doorgang te verlenen. Ik ben blij dat het nu zover is dankzij goed overleg en samenwerking met ProRail.'

De nieuwe brug wordt opgebouwd uit een grondconstructie met betonnen wanden. Het brugdek wordt van hergebruikte stalen balken gemaakt en het rijdek van composiet. Er is met de nieuwe brug geen beperking meer in doorrijhoogte of belasting. In de huidige situatie is de bovenleiding van de spoorbaan aan het brugdek bevestigd. Door nieuwe regelgeving moet de bovenleiding straks vrij onder het brugdek doorgaan. Hierdoor komt het nieuwe brugdek hoger te liggen en daarmee de kruisingen ook.

'Door de gebruikte materialen wordt de brug circulair en toekomstbestendig gebouwd, iets dat wij als gemeente toejuichen', aldus Marcel Scheringa. 'De bouw van de nieuwe spoorbrug heeft geen gevolgen voor het treinverkeer. Helaas kan niet voorkomen worden dat er wel wat hinder is voor omwonenden. Er wordt overdag maar ook in verschillende nachten gewerkt om de nieuwe brug zo snel mogelijk te realiseren.'

Vanaf 22 februari tot en met 23 juli 2021 is de nieuwe brug afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via Willemsoord.
 

ijzeren spoorbrug bij Witte Paarden
Tekening nieuwe brug