Speelplekken in de buurt

In Steenwijkerland zijn verschillende ‘soorten’ speelplekken. Dit zijn:

Speelplekken in de buurt

De speelplekken in de openbare ruimte zijn het gros van het speelplekkenbestand.

Hieronder vindt u, per kern, een overzicht met alle speelplekken in Steenwijkerland.

Overzicht speelplekken (Excel-bestand)

Terug naar boven

Spelen op het schoolplein

In 2011 zijn met alle overkoepelende schoolbesturen in Steenwijkerland afspraken gemaakt over de schoolpleinen. Een groot deel van de schoolpleinen in de gemeente Steenwijkerland is een zogenaamd ‘open schoolplein’. Een open schoolplein is een schoolplein dat buiten schooltijd (tussen zonsopgang en zonsondergang) ‘open’ is voor kinderen uit de buurt.

Alle scholen van Stichting Op Kop, Aves, Catent, De Ambelt en de Zevenster hebben in onze gemeente een open schoolplein. Hieronder vindt u een overzicht van alle open schoolpleinen.

Overzicht open schoolpleinen ((Excel-bestand)

Terug naar boven

Pleinregels

Open schoolpleinen zijn te herkennen aan een bord met pleinregels. Dit zijn:

Je bent welkom:

  •   als je alles schoon en heel houdt
  •   als je speelt op het plein en niet in de berging of op het dak
  •   als je rekening houdt met elkaar en met de buurt
  •   tussen zonsopgang en zonsondergang

Wanneer de jeugd zich niet aan deze regels houdt, is artikel 461 Sr (verboden toegang) van toepassing.

Kapotte speeltoestellen op open schoolpleinen kunt u doorgeven via het meldingsformulier openbare ruimte. Meldingen over bijvoorbeeld de bestrating of het groen kunt u doorgeven aan de school zelf.

Terug naar boven

Natuurspeelplekken

In 2010 is gestart met het ontwerpproces voor vijf natuurspeelplekken in Steenwijkerland. Kinderen uit Vollenhove, Blokzijl, Giethoorn-Noord, Steenwijk-West en Tuk hebben meegedacht en mee-ontworpen. Aan de hand van de ideeën van de jeugd zijn plannen gemaakt. Deze plannen zijn voorgelegd aan de buurt en daarna aangelegd. In 2013 is ook de Wiende (Steenwijk) ingericht als natuurspeelplek. In Steenwijkerland zijn nu zes natuurspeelplekken, allemaal met een eigen identiteit en speelwaarde.

Terug naar boven

Trapvelden

De trapvelden in Steenwijkerland worden onderhouden als regulier gazon. Indien noodzakelijk worden de doelgebieden aangevuld en/of opnieuw ingezaaid.

Natuurlijk kan op andere grasvelden ook gevoetbald worden. Met een paar jassen is een veld of doel zo gemaakt.

Terug naar boven

Multifunctionele sport- en speelpleinen (pannakooi)

Op diverse plekken in de gemeente staan de zogenaamde multifunctionele sport- en spelpleinen. In de volksmond beter bekend als ‘pannakooi’. Omdat je in zo’n kooi meestal meer kan dan alleen (panna)voetbal, noemen wij ze ‘multifunctionele sport- en spelkooien. Volleyballen, streethockey of basketbal, op veel sportieve manier kan gebruik gemaakt worden van de kooi.

Per kern is één sport- en spelkooi ruim voldoende. De actieradius van de gebruikers is namelijk groot. Ook zijn de aanschafkosten van een kooi erg hoog en moet de impact op de omgeving niet worden onderschat.

Overzicht locaties sport- en spelkooi (Excel-bestand)

Voor zowat alle multifunctionele sport- en spelkooien zijn met plaatselijke belangen, scholen en/of sportverenigingen contracten afgesloten voor het dagelijks onderhoud. Dit betekend dat de ondertekenaars medeverantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de kooi en de omgeving.

Wilt u in uw eigen buurt een sport- en spelkooi realiseren? Kijk dan op Ik heb een wens of idee voor een speelplek.

Terug naar boven

Skatevoorzieningen

In Vollenhove (bij het zwembad), Giethoorn (Bartus Warnersweg) en Steenwijk (sportpark de Nieuwe Gagels en de Verlaatseweg) staan skatevoorzieningen.

Terug naar boven