Veelgestelde vragen over het onderhoud van speelplekken en speeltoestellen

Heeft u een vraag over het onderhoud van een speelplek of speeltoestel? Kijk dan eerst op deze pagina.

 1. Er is iets kapot. Wat nu?
 2. Kan er een extra speeltoestel worden geplaatst op de speelplek bij mij in de buurt?
 3. Wat doet de gemeente aan onderhoud op een speelplek?
 4. Wat kan ik zelf doen op de speelplek?
 5. Honden en hondenpoep op een speelplek
 6. Ik heb overlast van (hang)jeugd op de speelplek
 7. Waarom ligt er zand onder een speeltoestel?
 8. Mag ik zelf een speeltoestel plaatsen?
 9. Kan er een afvalbak op de speelplek geplaatst worden?
 10. Waar kan ik het speelplekkenbeleid van de gemeente Steenwijkerland vinden?

 

 1. Er is iets kapot. Wat nu?
  Is er iets kapot? Meld dit dan zo spoedig mogelijk via het meldingsformulier openbare ruimte. Mankementen die gevaar op (kunnen) leveren, worden zo spoedig mogelijk opgelost. Voor de overige meldingen wordt binnen vijf werkdagen een actie uitgezet om het probleem op te lossen.

  Terug naar boven
   

 2. Kan er een extra speeltoestel worden geplaatst op de speelplek bij mij in de buurt?
  Alle informatie over het opwaarderen van een speelplek vindt u op de pagina ‘Ik heb een wens of idee voor een speelplek

  Terug naar boven
   

 3. Wat doet de gemeente aan onderhoud op een speelplek?
  Speeltoestellen worden door de gemeente om de 8-10 weken geïnspecteerd. Deze inspectie is een controle op de stabiliteit en sterkte van het toestel en de gesteldheid van de ondergrond. Jaarlijks wordt een extern inspectiebedrijf ingehuurd om een technische inspectie te houden. Bij deze inspectie wordt gekeken naar de aanwezigheid van slijtage, houtrot en roest en wordt gecontroleerd of tussentijdse reparaties juist zijn uitgevoerd.

  Voor de dagelijkse inspectie (o.a. vandalisme) is de betrokkenheid van u als omwonende erg belangrijk. Inwoners zijn en blijven de ogen en oren van de speelplek. Mankementen kunt u doorgeven via het formulier melding doen.

  De vervanging van speeltoestellen gebeurt op basis van leeftijd en technische staat. Per speeltoestel wordt in het veld beoordeeld of deze moet worden vervangen.

  Terug naar boven
   

 4. Wat kan ik zelf doen?
  Het is belangrijk dat speelplekken en speeltoestellen veilig en schoon zijn. Daarom een aantal handreikingen die ervoor zorgen dat de speelplekken een fijne plek zijn om te spelen

  - Neem (zwerf)afval mee naar huis en gooi het thuis in de afvalbak.
  - Loop zo nu een dan een rondje over de speelplek en check of de speeltoestellen geen visuele mankementen hebben. Meld eventuele mankementen via het formulier melding doen.
  - Speeltoestellen die onder bomen staan, worden na verloop van tijd ‘groen’. Het schoonmaken van deze speeltoestellen is geen probleem. Een sopje met allesreiniger doet wonderen.
  - Hark het zand onder een toestel een keertje aan. Zo blijft dit goed los, heeft onkruid geen kans en kunt u eenvoudig de viezigheid eruit halen.
  - Organiseer een keer een spelletjesmiddag op de speelplek om de speelplek ‘op de kaart te zetten’ en andere kinderen en ouders te ontmoeten.
  - Laat uw hond niet poepen of loslopen op een speelplek of trapveld.

  Werkzaamheden met betrekking tot het daadwerkelijke onderhoud van een speelplek zijn ook mogelijk. Denk hierbij aan het maaien van de speelplek en het onderhoud van eventuele plantsoenen. Neem in dat geval contact op met de beheer speelvoorzieningen via telefoonnummer 14 0521.

  Terug naar boven
   

 5. Honden en hondenpoep op een speelplek
  Hondenpoep op een speelplek/trapveld is zeer vervelend en vies. Op speelplekken en trapvelden zijn honden daarom niet welkom. Bij constatering door een toezichthouder kan een boete worden uitgedeeld. Dit is geregeld via de Algemene Plaatselijke Verordening en is onderdeel van het hondenbeleid dat iedere hondenbezitter hoort te kennen. Bij speelplekken en op andere plekken in de openbare ruimte worden geen borden met ‘verboden voor honden’ geplaatst. Alleen daar waar een hond los mag lopen (de zogenaamde hondenlosloopterreinen) worden borden geplaatst.

  Heeft u overlast van hondenpoep op de speelplek? Probeer dan eerst zelf de hondenbezitter erop aan te spreken. Vaak is men zich niet bewust van de overlast die hun hond(enpoep) geeft. Mocht dit niet lukken, dan kan een verzoek tot handhaving worden aangevraagd via het formulier melding doen.

  Terug naar boven
   

 6. Ik heb overlast van (hang)jeugd op de speelplek
  Geluiden van spelende kinderen horen thuis in de openbare ruimte. Niet altijd houdt de, vaak wat oudere, jeugd rekening met omwonenden. Met name in de avonduren kan dit worden ervaren als (geluids)overlast. Probeer eerst de jeugd zelf (en eventueel hun ouders) erop aan te spreken. Vaak is de jeugd zich niet bewust van het lawaai dat ze maken en zijn ze zonder problemen bereid hun volume wat te dempen.

  Lukt dit niet, dan graag melding maken via het formulier melding doen. Bij (ernstige) overlast kan de speel- of sportplek worden meegenomen in de ronde van Timpaan (jongerenwerk). Op deze manier wordt de jeugdgroep gemonitord en wordt het gesprek aangegaan.

  Terug naar boven
   

 7. Waarom ligt er zand onder een speeltoestel?
  Zodra de valhoogte bij een speeltoestel hoger is dan 1,5 meter, is een valdempende ondergrond verplicht. Tot een hoogte van 1,5 meter is een ondergrond van gras voldoende. Valdempend zand heeft een prima valdempende werking en past qua uitstraling goed op een speelplek. Ook zijn de aanschaf- en onderhoudskosten voor zand vele malen lager dan voor bijvoorbeeld rubberen tegels.

  Helaas doen katten ook hun behoefte in deze zandondergronden. Deze overlast van katten is moeilijk op te lossen. Katten laten zich niet sturen en ze vinden zand aantrekkelijk om hun behoefte in te doen.

  Terug naar boven
   

 8. Mag ik zelf een speeltoestel plaatsen?
  Nee, speeltoestellen in de openbare ruimte moeten voldoen aan het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Deze wet regelt de veiligheid van speeltoestellen. Speeltoestellen in de openbare ruimte zijn hiervoor speciaal gemaakt en gekeurd.

  Een middag een trampoline op het grasveld of bij warm weer een zwembadje is geen probleem. Belangrijk is dan dat een volwassene toezicht houdt en dat de boel ’s avonds weer wordt opgeruimd.

  Terug naar boven
   

 9. Kan er een afvalbak op de speelplek geplaatst worden?
  Op een speelplek wordt geen afvalbak geplaatst. Maar er is één uitzondering. Als de buurt bereid is de afvalbak te legen en het afval thuis te verzamelen in een grote zak, dan kan er een afvalbak worden geplaatst. De grote verzamelzak wordt als deze vol is, na een telefoontje opgehaald en omgeruild voor een nieuwe zak.

  Opgemerkt moet worden dat de ervaring leert dat afvalbakken vaak meer rommel aantrekken dan dat ze ‘oplossen’. Helaas ligt deze rommel dan vaak naast de afvalbak in plaats van erin… Ook is vaak de hoeveel afval in een afvalbak op een speelplek minimaal.

  Terug naar boven
   

 10. Waar kan ik het speelplekkenbeleid van de gemeente Steenwijkerland vinden?
  De gemeenteraad heeft in januari 2014 het meerjarenplan Spelen vastgesteld. De samenvatting van dit plan geeft in het kort weer wat de ambities zijn op het gebied van spelen en speelvoorzieningen.

  Terug naar boven