Identiteitskaart

U kunt uw identiteitskaart aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Voor personen vanaf 18 jaar is de Nederlandse identiteitskaart 10 jaar geldig. Eerder was dit 5 jaar. Voor personen jonger dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Identiteitskaart aanvragen

U maakt een afspraak voor het aanvragen van uw identiteitskaart. Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen.

Afspraak maken

Als u uw identiteitskaart aanvraagt, neemt u mee:

Identiteitskaart ophalen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het ophalen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe identiteitskaart ophalen. Voor het ophalen van uw identiteitskaart hoeft u geen afspraak te maken. Dit kan tijdens openingstijden.

Als u uw identiteitskaart ophaalt, neemt u mee:

  • Alle reisdocumenten (als u deze mee terug heeft gekregen, omdat deze nog geldig waren).

Kinderen

  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
  • Wilt u een identiteitskaart aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen identiteitskaart hebben.
  • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
  • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren) of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met uw kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag de identiteitskaart vóór 13.30 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Verlies of diefstal

U meldt het verlies of diefstal van uw identiteitskaart bij de gemeente. U tekent bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal. De gemeente neemt de melding en de aanvraag voor een nieuwe identiteitskaart - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Wel is het verstandig om bij een misdrijf (bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollerij of een overval) ook aangifte te doen bij de politie.

Kosten

In het tarievenoverzicht burgerzaken kunt u bekijken welke kosten er verbonden zijn aan het aanvragen van een identiteitskaart.

Vragen

Voor meer informatie over het aanvragen van een identiteitskaart kunt u contact opnemen met de gemeente.