Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Maak hiervoor een afspraak. Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort 10 jaar geldig. Eerder was dit 5 jaar. Voor personen jonger dan 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.

Paspoort aanvragen

U maakt een afspraak voor het aanvragen van uw paspoort. Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen.

Afspraak maken

Als u uw paspoort aanvraagt, neemt u mee:

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
  • 1 recente pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
  • Indien jonger dan 18 jaar: ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarige (pdf, 159 KB) én legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen. Woont een van de ouders / gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan die gemeente een gelegaliseerde toestemmingsbrief opstellen. De gezaghouder in kwestie hoeft dan niet langs te komen, maar hoeft slechts de brief te ondertekenen.
  • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant.

Paspoort ophalen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen. Voor het ophalen van uw paspoort hoeft u geen afspraak te maken. Dit kan tijdens openingstijden.

Als u uw paspoort ophaalt, neemt u mee:

  • Alle reisdocumenten (als u deze mee terug heeft gekregen, omdat deze nog geldig waren).

Kinderen

  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart). De bijschrijving van uw kinderen in uw eigen paspoort is niet meer geldig.
  • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
  • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
  • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag het paspoort vóór 13.30 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Verlies of diefstal

U meldt het verlies of diefstal van uw paspoort bij de gemeente. U tekent bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal. De gemeente neemt de melding en de aanvraag voor een nieuw paspoort - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Wel is het verstandig om bij een misdrijf (bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollerij of een overval) ook aangifte te doen bij de politie.

Kosten

In het tarievenoverzicht burgerzaken kunt u bekijken welke kosten er verbonden zijn aan het aanvragen van een paspoort.

Vragen

Voor meer informatie over het aanvragen van een paspoort kunt u contact opnemen met de gemeente.