Nieuwe inwoners

Bent u een nieuwe inwoner? Welkom in de gemeente Steenwijkerland! We hopen dat u hier met veel plezier woont.

Op deze pagina vindt u handige informatie voor nieuwe inwoners. Bijvoorbeeld over afval, meldingen en de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners.


Dag van de Nieuwe Inwoner op 19 november

Op zaterdag 19 november 2022 is de Dag van de Nieuwe Inwoner. Een dag voor nieuwe inwoners om elkaar te ontmoeten, om kennis te maken, maar vooral een dag om te beleven. 

Aanmelden

Helaas is het niet meer mogelijk om u aan te melden voor de ‘Dag van de Nieuwe Inwoner’ op zaterdag 19 november 2022. Aanmelden was mogelijk tot en met zondag 6 november.

Bevestiging aanmelding

Half november 2022 ontvangt u een bevestiging van de keuze van uw excursie(s) en informatie over het programma. Dan vertellen we u ook meer over het busvervoer en waar u kunt parkeren.

Programma

10.00 uur -    Inloop 
Met koffie/thee (en iets lekkers) in de Grote Kerk in Steenwijk (Kerkstraat 14)

10.30 uur -    Welkom 
Door burgemeester Rob Bats en tijd om informeel kennis te maken met elkaar en met het college van burgemeester en wethouders 

11.15 uur -    Excursies 
U kunt kiezen uit verschillende excursies. Een lunch wordt voor u geregeld. Leuk om te weten: sommige plekken zijn normaal gesproken niet open voor publiek. Speciaal voor u dus op deze dag! 
Lees meer over de excursies.

 

Gemeentegids

In de gemeentegids vindt u informatie en contactgegevens van bedrijven, organisaties en verenigingen. U kunt de gemeentegids online bekijken via de website: lokaaltotaal.nl/steenwijkerland. U kunt de gemeentegids ook lezen als e-book: lokaaltotaal.nl/gidsen/steenwijkerland.

Afval

Afvalinzameling

De ROVA zamelt in onze gemeente het afval in. Herbruikbare grondstoffen haalt ROVA bij u thuis op. Dit gaat om:

  • Groente, fruit en tuinafval (GFT)
  • Oud papier en karton (hiervoor zijn ook inzamelpunten)
  • Plastic- en metalenverpakkingen en drankenkartons (PMD)

Uw restafval brengt u in afvalzakken naar de ondergrondse container bij u in de buurt. Met uw afvalpas kunt u deze container openen. Let op: elke keer dat u met uw afvalpas de container opent, betaalt u voor het storten van uw afval.

Afvalpas

Geen afvalpas in uw nieuwe huis?
Vraag bij de ROVA een nieuwe afvalpas aan.

Afvalkalender

Op de afvalkalender van ROVA staat per afvalsoort op welke dag ROVA uw container komt legen. 

Wilt u meer informatie over afvalinzameling? Kijk dan op de website van ROVA: www.rova.nl/steenwijkerland.  

Inwonerspanel

Wilt u meedenken over onderwerpen die u als inwoner aangaan? Word dan lid van het digitale Inwonerspanel.
Drie keer per jaar krijgen de leden van het Inwonerspanel een uitnodiging om een digitale vragenlijst in te vullen. Zo’n onderzoek kan over verschillende onderwerpen gaan. Vorige onderzoeken gingen bijvoorbeeld over vrijwilligerswerk, fietsen, biodiversiteit en duurzame energie. De resultaten van de onderzoeken gebruiken we om plannen op te stellen of om de dienstverlening te verbeteren.
Meer informatie of aanmelden? Ga dan naar www.steenwijkerland.nl/inwonerspanel.

Melding doen

We hebben een mooie, grote gemeente. We proberen alles zo netjes mogelijk te houden. Maar we zien niet al het zwerfafval, alle storingen of schades.

Is er iets kapot bij u in de buurt? Is er afval gedumpt? Of is er een gevaarlijke plek, zoals een gat in de weg? Meld het ons dan meteen. Ernstige problemen lossen we snel op. Minder dringende meldingen plannen we in. 

U kunt een melding doen via onze website: www.steenwijkerland.nl/melding.

Recreatie en vrije tijd

We hebben in onze gemeente veel bijzondere landschappen. Een gebied van 330 km2 met veel water, riet, bos, stadjes en dorpen. U kunt hier prachtige routes wandelen en fietsen. Of u kunt evenementen bezoeken. 

Kijk op de website van Weerribben-Wieden voor informatie over onze nationale parken: www.visitweerribbenwieden.com.
Op deze website kunt u ook een evenementenkalender vinden. Daar staat op wanneer en waar er evenementen zijn.