Meer informatie

 • Genealogie

  15 februari 2018
 • Historie

  In 2001 werden de gemeentes Brederwiede, Steenwijk en IJsselham samengevoegd tot één gemeente. Vanaf 2003 draagt deze gemeente de naam Steenwijkerland.

  In de geschiedenis van Steenwijkerland komen nog veel meer gemeentelijke herindelingen voor. In 1973 werden Steenwijk en een deel van Steenwijkerwold samengevoegd. Het andere deel van Steenwijkerwold werd samengevoegd met Blankenham, Kuinre en Oldemarkt en ging voortaan IJsselham heten. In datzelfde jaar ontstond de gemeente Brederwiede uit de samenvoeging van Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove en Wanneperveen. Hieronder gaan we in op de geschiedenis van de afzonderlijke kernen. Na het lezen ervan, zal het u niet verbazen dat het gemeentearchief in het bezit is van archief van maar liefst 15 verschillende gemeentes.

  Onder Geschiedenis belangrijkste kernen, vindt u een beknopt overzicht van de belangrijkste kernen en hun geschiedenis. Onder Voormalige gemeentes en hun kernen, vindt u een overzicht van alle kernen en de historische gemeentes, waarbinnen zij gelegen waren tussen 1811 en 2000.

 • Links

  15 januari 2021
 • Lijst oude wijkindelingen

  23 oktober 2014, pdf, 99kB