Historie

In 2001 werden de gemeentes Brederwiede, Steenwijk en IJsselham samengevoegd tot één gemeente. Vanaf 2003 draagt deze gemeente de naam Steenwijkerland.

In de geschiedenis van Steenwijkerland komen nog veel meer gemeentelijke herindelingen voor. In 1973 werden Steenwijk en een deel van Steenwijkerwold samengevoegd. Het andere deel van Steenwijkerwold werd samengevoegd met Blankenham, Kuinre en Oldemarkt en ging voortaan IJsselham heten. In datzelfde jaar ontstond de gemeente Brederwiede uit de samenvoeging van Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove en Wanneperveen. Hieronder gaan we in op de geschiedenis van de afzonderlijke kernen. Na het lezen ervan, zal het u niet verbazen dat het gemeentearchief in het bezit is van archief van maar liefst 15 verschillende gemeentes.

Onder Geschiedenis belangrijkste kernen, vindt u een beknopt overzicht van de belangrijkste kernen en hun geschiedenis. Onder Voormalige gemeentes en hun kernen, vindt u een overzicht van alle kernen en de historische gemeentes, waarbinnen zij gelegen waren tussen 1811 en 2000.

 • Geschiedenis belangrijkste kernen

  Hieronder vindt u heel beknopt de geschiedenis van de voornaamste kernen in de gemeente Steenwijkerland.

 • Voormalige gemeentes en hun kernen

  De gemeente Steenwijkerland is het resultaat van een aantal herindelingen. Deze herindelingen waren over het algemeen geen eenvoudige fusies. Meestal was er ook sprake van splitsing van één van de gemeentes over andere gemeentes.

 • Gemeentewapen

  Sinds 21 februari 2009 heeft de gemeente Steenwijkerland een gemeentewapen. Op deze pagina vindt u meer informatie over het gemeentewapen.

 • Regiocanon Land van Vollenhove

  Als u meer wilt weten over de geschiedenis van Steenwijkerland, dan is de digitale Regiocanon van het Land van Vollenhove een uitstekend startpunt (Het Land van Vollenhove is een historische naam voor de Kop van Overijssel).