Archievendag 'Op reis' 11 oktober 2014

In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert Gemeentearchief Steenwijkerland op 11 oktober 2014 alweer de negende editie van de archievendag. Het thema is ‘Op reis’.

Vervoermiddel uit vervlogen tijden

Op reis in de negentiende eeuw

Ook dit jaar hebben wij weer een interessant programma voor u samengesteld, met o.a. een lezing van Marita Mathijsen. Samen met Geert Mak heeft zij het reisdagboek van Jacob van Lennep uit 1823 bewerkt tot het boek Lopen met van Lennep: de zomer van 1823, waarvan in 2001 een televisie serie is verschenen. In de lezing neemt Marita Mathijsen u mee terug naar het begin van de negentiende eeuw, waarin Nederland er heel anders uitzag dan nu… Wegen waren slecht begaanbaar, geen auto’s maar vervoersmiddelen als de diligence, trekschuit en postkoets waren in het dagelijks straatbeeld terug te vinden (hoewel de armere mensen alles te voet af moesten leggen!). Reizen nam veel tijd in beslag: zo duurde een ritje per diligence van Groningen naar Leeuwarden maar liefst zes uur! Het zijn gegevens die wij ons tegenwoordig niet meer voor kunnen stellen. Aan de hand van de belevenissen van Van Lennep zal Marita Mathijsen u mee terug in de tijd nemen, en laten zien hoe het reizen en het toerisme zich in de negentiende eeuw, met speciale aandacht voor de Kop van Overijssel, ontwikkelde.

Hele dag leuke activiteiten voor jong en oud!

Daarnaast zijn er veel andere interessante activiteiten op de archievendag, met dit jaar speciale aandacht voor de (klein)kinderen. Samen met hulp van opa en oma of vader en moeder kan een stamboom gemaakt worden waarbij de namen met een echte oude kroontjespen ingevuld mogen worden. Er is een kinderworkshop ganzenveer schrijven, waarbij kinderen kunnen ervaren hoe het was om vroeger te schrijven. De gehele dag zal er een geschiedenismarkt plaatsvinden, waarbij historische verenigingen, musea, archeologische werkgroepen en andere instellingen voor u klaar staan met al uw vragen over de geschiedenis van de gemeente en uw voorouders en waarbij u hun producten kunt bekijken. Ook zal er een tentoonstelling zijn in verband met het thema ‘op reis’, waarbij u oude foto’s, ansichtkaarten en archiefstukken kunt bekijken.

Gemeentearchief Steenwijkerland hoopt u te mogen verwelkomen op 11 oktober 2014 aan de Vendelweg 1 in Steenwijk!