Cursus historisch/ genealogisch onderzoek in gemeentearchief Steenwijkerland

Geïnteresseerd in historisch- en/of genealogisch onderzoek? Gemeentearchief Steenwijkerland organiseert in samenwerking met VUSO Volksuniversiteit Meppel-Steenwijkerland een vierdelige cursus archiefonderzoek. Lees verder voor meer informatie.

Wij hebben anderhalve strekkende kilometer aan historische documenten in ons prachtige gemeentearchief. De oudste documenten gaan zelfs terug tot de Middeleeuwen! Als je stamboomonderzoek wilt doen en je hebt voorouders in deze regio, dan is daar vast wat over te vinden bij ons.

Maar ook als je gewoon historisch onderzoek naar bijvoorbeeld een gebeurtenis, persoon of gebouw in deze gemeente wilt doen, kun je bij ons terecht. Sterker nog: ons gemeentearchief is de belangrijkste en omvangrijkste bron voor de geschiedenis van Steenwijkerland!

Maar hoe vind je nu informatie in een archief? Hoe gebruik je het internet daarvoor? Wat staat er allemaal al op het internet en net zo belangrijk: wat niet? Waar en hoe vind ik informatie van voor de invoering van de burgerlijke stand in 1811?

Om geïnteresseerden te helpen met dat soort vragen organiseren wij samen met de VUSO Volksuniversiteit Meppel-Steenwijkerland een cursus archiefonderzoek.

De vierdelige cursus is bedoeld voor genealogen die wat meer de diepte in willen duiken, maar ook voor mensen die algemeen historisch onderzoek willen gaan doen. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden wordt de deelnemer meegenomen in de wereld van archiefonderzoek.
 
Het is de bedoeling dat na afloop van de cursus de deelnemer zelfstandig vooronderzoek kan doen op internet, en bronnenonderzoek bij een archiefdienst en met name het gemeentearchief Steenwijkerland.

Cursusdata:  6 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november 2015 in het gemeentehuis van 19:30 tot 21:30.


Voor meer praktische informatie of als je je wilt het aanmelden kun je terecht op de website van de VUSO