Dag van de Geschiedenis 2018: 'opstand' in Blokzijl

Op zaterdag 20 oktober 2018 organiseert het gemeentearchief Steenwijkerland, in samenwerking met museum het Gildenhuys en de schutterij, de Dag van de Geschiedenis. Elk jaar proberen we, in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis, op deze manier aandacht te besteden aan de fascinerende geschiedenis van onze gemeente, waarvan vele verhalen in ons archief verscholen liggen. Het thema dit jaar is opstand. En hoe je in opstand moet komen, daar weten ze in voormalig Zuiderzeestadje Blokzijl wel het een en ander van…

DKaart fortresse Blokzijle fortresse werd in 1581 namelijk gesticht door Diederik Sonoy ten tijde van de opstand tegen de Spaanse bezetter. Blokzijl was een plaats van militair-strategisch belang; vanuit het stadje konden de steden aan de Hollandse kust worden beschermd tegen de Spanjaarden en ook de handel kon blijven plaatsvinden. De aanwezigheid van het garnizoen betekende een ware bloeiperiode voor de stad; de soldaten moesten immers worden voorzien van eten en een verblijfplaats en ook onderhoud aan de schepen was noodzakelijk.

1672 was een bijzonder jaar. In dat jaar kwamen de Blokzieligers zelf in opstand tegen de bezetting van hun stad door de bisschop van Münster, ook wel Bommen Berend genoemd. Zij waren de eersten in Overijssel die hier in slaagden, en werden hiervoor zelfs (even) met stadsrechten beloond.

In 1924 haalde Blokzijl het landelijke nieuws. Ditmaal kwamen de medewerkers van houtzagerij Loos in opstand. Zij gingen staken in een strijd voor een cao. Het werd een van de langste stakingen die Nederland ooit heeft gekend.
Op deze dag willen wij u graag kennis laten maken met deze verhalen. U bent van harte welkom!
Voor meer informatie over de activiteiten kunt u ook kijken op de website van de Maand van de Geschiedenis

Programma

10.00 - 12.00 uur:
Rondleidingen door Blokzijl met als thema ‘opstand’, verzorgd door Museum het Gildenhuys . De rondleidingen zitten inmiddels vol. Wel kunt u eventueel het museum bezoeken. De entree is op de Dag van de Geschiedenis gratis.

12.00 - 13.30 uur:
Mogelijkheid om op eigen gelegenheid te lunchen bij diverse horecagelegenheden in Blokzijl. Wilt u lunchen in 17e eeuwse stijl? Ga dan naar de Wortelmarkt. Daar vindt u een aantal kraampjes.

13.00 - 13.30 uur:
Inloop bij MFC de Ploats

13.30 - 13.50 uur:
Opening door wethouder Trijn Jongman en presentatie over projecten van het gemeentearchief

13.50 - 14.30 uur:
'Loos alarm'. Over de staking die Blokzijl aan het wankelen bracht. Lezing door vrijwilligster Annemarie Meijer van het gemeentearchief

14.30-15.15 uur:
'Bij Blokzijl begint de victorie!' Lezing over het rampjaar 1672 door Colin Hoek van de Historische Vereniging IJsselham

15.15-16.30 uur:
Demonstratie 17e eeuwse gevechtsmethoden en afvuren kanon door de schutterij op de stadswal. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Locaties

De rondleidingen starten in Museum het Gildenhuys, Kerkstraat 7. Wilt u 5 minuten voor aanvang van de rondleiding aanwezig zijn?
De lezingen starten om 13.30 uur in MFC de Ploats, Groenestraat 18. Om 13.00 uur openen de deuren.

Parkeren

Bent u slecht ter been? Dan kunt u naast het gebouw van MFC de Ploats (Groenestraat 18) parkeren. Bent u goed ter been, parkeer dan de auto op het grote parkeerterrein aan de Kanaalweg. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar de locaties.

Contact

Heeft u vragen over het programma? Neemt u dan contact op door te bellen met 14 0521 en te vragen naar een medewerker van het gemeentearchief.

 

Flyer Dag van de Geschiedenis Opstand in Blokzijl - voorkant

Flyer Dag van de Geschiedenis Opstand in Blokzijl - achterkant

U kunt ook de flyer Dag van de Geschiedenis Opstand in Blokzijl downloaden (pdf, 677 KB).