Dag van de Geschiedenis: 'Zij/hij' in Vollenhove

Op zaterdag 19 oktober 2019 organiseert het gemeentearchief Steenwijkerland, in samenwerking met Stadsmuseum CHC Vollenhove, de Dag van de Geschiedenis. Elk jaar proberen we, in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis, op deze manier aandacht te besteden aan de fascinerende geschiedenis van onze gemeente. Dit jaar is het thema: Zij/hij.

 Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral veel over de mannen uit het verleden. Daarom besteden we op de dag van de Geschiedenis aandacht aan geschiedenis vanuit vrouwelijk perspectief. Laat u verrassen door diverse verhalen over vrouwen uit Vollenhove en omgeving! Iedereen is van harte welkom.

In de ochtend kunt u deelnemen aan een themarondleiding verzorgd door het Stadsmuseum. Rondleiders nemen u mee langs de tentoonstelling 'Alles uit de kast', waar te zien valt wat vrouwen uit Vollenhove in het dagelijks leven (1850-1950) hebben gedragen. Van welke accessoires maakten zij bijvoorbeeld gebruik? Of bent u benieuwd naar het verhaal achter de paarse schoentjes van freule Isabella Sloet van Oldruitenborgh (zie afbeelding hiernaast)? Meld u vooral aan voor een rondleiding om meer te weten te komen!

’s Middags is er een lezingprogramma in de Kleine Kerk. Er is onder andere aandacht voor het gemeentearchief als bron. Ook zal Josje Nieuwenhuys het verhaal van Hilligje Winters vertellen, een verzetsstrijdster uit Sint Jansklooster die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vele levens heeft weten te redden. Frouk Alice Weijs uit Sint Jansklooster is bekend van haar komische columns geschreven in streektaal. Ze vertelt met een knipoog naar het verleden over hoe zij als drukke, werkende moeder en echtgenote het gezinsleven in de 21e eeuw ervaart.

Als afsluiting kunt u een kostuumshow bijwonen. Hoe was het om je vroeger te moeten aankleden als vrouw? Hoe ging dat bijvoorbeeld in zijn werk voor een baronesse op Oldruitenborgh? Waarom en vanaf wanneer zijn vrouwen eigenlijk broeken gaan dragen? Stichting Oud Oranje neemt u mee terug in de tijd en vertelt over vrouwenemancipatie aan de hand van kleding. Een leuke show voor jong en oud, die bij goed weer plaats zal vinden in de historische tuinen van Marxveld.

Tijdschema

10.00 – 12.30 uur:
Themarondleidingen door het Stadsmuseum Vollenhove. U kunt zich aanmelden voor een rondleiding om 10.00, 10.30, 11.00, 11.30 of 12.00 uur

12.30 – 13.30 uur:
PAUZE. Mogelijkheid om op eigen gelegenheid te lunchen

13.30 – 15.00 uur:
Lezingenprogramma in de Kleine- of Maria Kerk met opening door wethouder Trijn Jongman. Vanaf 13.00 uur openen we onze deuren.

15.00 – 16.00 uur:
Kostuumshow verzorgd door Stichting Oud Oranje in de tuinen van Marxveld

Informatie en aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Locaties

De rondleidingen starten in Stadsmuseum CHC, Bisschopstraat 36 in Vollenhove. Wilt u 5 minuten voor aanvang van de rondleiding aanwezig zijn?
De lezingen starten om 13.30 uur in De Kleine- of Maria Kerk, Bisschopstraat 32 in Vollenhove.
De kostuumshow vindt plaats in de tuinen van Marxveld naast de kerk.

Contact

Heeft u vragen over het programma? Neemt u dan contact op via telefoonnummer 14 0521 en vraag naar een medewerker van het gemeentearchief. Of mail naar gemeentearchief@steenwijkerland.nl
 

U kunt ook de flyer Dag van de Geschiedenis Over vrouwen in Vollenhove e.o.downloaden (pdf, 406 KB).