Samen historische bevolkingsregisters digitaal toegankelijk maken

Vanaf dinsdag 24 februari 2015 kan iedereen die dat wil via internet meehelpen om de historische bevolkingsregisters van het gemeentearchief Steenwijkerland toegankelijk te maken. ‘We werken samen met het landelijke initiatief ‘Vele Handen’. Iedereen kan meedoen: jong en oud, ervaring of niet.

Met elkaar maken we onze voorgeschiedenis digitaal toegankelijk. Een hele klus, maar in dit geval maken vele handen licht werk’, aldus wethouder Wim Brus. Hij voerde als eerste via www.velehanden.nl enkele namen uit het bevolkingsregister in.

De historische bevolkingsregisters leveren een schat aan informatie voor degene die op zoek is naar zijn of haar voorouders en hun familiegeschiedenis. Nu zijn deze registers grotendeels alleen nog door te bladeren en kan daarbij niet op naam worden gezocht. Straks moet de informatie voor iedereen volledig digitaal toegankelijk zijn. Een enorme klus die veel tijd vraagt. Daarom werkt het gemeentearchief van Steenwijkerland samen met het project Vele Handen. Via de landelijke website www.velehanden.nl kunnen vrijwilligers vanuit huis helpen met het invoeren van de gegevens. Wethouder Wim Brus: ‘Je kunt zelf bepalen wanneer je meedoet en voor hoelang. Het levert je niet alleen een goed beeld op van de leefomstandigheden van vroeger, maar je kunt er ook punten mee verdienen. En daarmee kun je sparen voor leuke attenties van het gemeentearchief.’

Meehelpen via de website

Wie mee wil helpen gaat naar het project ‘Bevolkingsregisters Steenwijkerland 1826-1939’ op de website Vele Handen. De originele registers zijn ingescand. Het is de bedoeling, dat de gegevens (naam, geboorteplaats, datum en beroep) vanaf de scan worden overgetypt op een online formulier. Al deze gegevens worden na afloop via de website van het gemeentearchief online gezet. Op die manier kan iedereen meteen het resultaat bekijken.

Meer informatie

Belangstellenden die meer willen weten over het project, kunnen bellen met het gemeentearchief van Steenwijkerland, via telefoonnummer 14 0521 of kijken en oefenen op de website www.velehanden.nl.