Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog en Bevrijding in gemeentehuis

Wethouder Jacques Wagteveld opent op 14 april 2015 om 16:00 een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. Aan de hand van documenten en voorwerpen uit het Gemeentearchief Steenwijkerland wordt een aantal aspecten van de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding in deze gemeente belicht.

Wethouder Jacques Wagteveld ‘Bijzonder in deze kleine tentoonstelling zijn onder meer stukken over de opvang in 1939 van een groep uit Duitsland gevluchte Joodse kinderen in Fredeshiem. Ook bijzonder is een speciaal voor bevrijdingsfeesten gemaakte feestrok. Deze rok komt uit de Collectie Oorlogsdocumentatie Klaas Verbeek. Stukken uit deze collectie nemen belangrijk deel van de tentoonstelling in.’

Klaas Verbeek is een oud-inwoner van Oldemarkt en was veertien toen de oorlog uitbrak. Hij is al tijdens de oorlog begonnen met allerlei documenten en voorwerpen te verzamelen en is daar na de oorlog mee door gegaan. Deze waardevolle collectie is enkele jaren geleden in bewaring gegeven aan het Gemeentearchief Steenwijkerland.

De tentoonstelling is tot 1 mei 2015 gedurende openingstijden te zien in de publieksruimte van het gemeentehuis.