Gemeentearchief legt coronacollectie aan. Helpt u mee?

Al maanden beheerst het coronavirus ons dagelijks leven. De maatregelen die genomen zijn raken ons allemaal. Thuis, op het werk en in onze vrije tijd. Ze hebben een grote invloed op ons doen en laten. In die zin wordt in deze bijzondere tijd geschiedenis geschreven. Hoe leggen we dat vast zodat ook toekomstige generaties een beeld krijgen en kunnen leren van deze coronatijd? Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft alle erfgoedinstellingen opgeroepen om mee te bouwen aan een digitale coronacollectie. Oók op lokaal niveau. En dus bouwt het gemeentearchief van Steenwijkerland mee. Helpt u ons een Steenwijkerlandse coronacollectie aan te leggen?

In deze moderne tijd gaat veel via sociale media als Twitter, Instagram, Facebook, YouTube. Toegankelijk, makkelijk en snel. Maar deze bronnen zijn wel kwetsbaar en berichten zijn vluchtig. Des te meer reden om deze coronatijd op een goede manier vast te leggen. Met een coronacollectie die een beeld schetst van het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland, en vooral in Steenwijkerland.

Oproep: foto’s, filmpjes, flyers en posters over het coronavirus

Heeft u foto’s, filmpjes of andere bestanden die het (thuis)werken en leven in onze gemeente in deze periode goed weergeven? We zouden ze graag aan onze coronacollectie toevoegen. Het gaat om materiaal vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus. U kunt daarbij denken aan:

  • Foto’s of filmpjes van het leven (of werken) op straat, online vergaderingen, de thuiswerkplek, het thuisonderwijs van de kinderen, de berenjacht, mooie acties om anderen te helpen, stoepkrijttekeningen op straat etc.
  • Flyers en posters van bijvoorbeeld verenigingen, organisaties over coronamaatregelen of afgelaste evenementen.
  • Opgetekende persoonlijke ervaringen, briefjes, aantekeningen of muziek.

Het gaat vooral om papieren documenten en digitaal materiaal. Krantenknipsels zijn niet nodig want die worden door het gemeentearchief zelf bijgehouden.
Let op: de personen die op de foto’s, filmpjes en in documenten staan, moeten u wel toestemming hebben gegeven voor het overdragen van het materiaal en hun namen aan de gemeente. De afbeeldingen en namen kunnen worden gepubliceerd.

Via de beeldbank van het gemeentearchief kunt u de coronacollectie bekijken.

U kunt online uw bestanden toesturen

Heeft u digitaal materiaal voor onze coronacollectie? Via het online formulier op onze website kunt u dat naar ons toesturen. U kunt maximaal 10 MB aan bestanden uploaden en verzenden. Heeft u papieren archiefstukken, tijdschriften, posters of folders? Neem dan contact op met de medewerkers van het gemeentearchief via 14 0521 of gemeentearchief@steenwijkerland.nl Daar kunt u ook terecht als u vragen heeft.

Heeft u materiaal dat buiten de gemeente Steenwijkerland is gemaakt maar wel binnen de provincie Overijssel? Dan kunt u terecht bij Historisch Centrum Overijssel.

 

Een aantal voorbeelden: