Handige tips voor bij het zoeken in de bevolkingsregisters

  1. Vul zo weinig mogelijk gegevens in voor een optimaal zoekresultaat. Bij te veel zoekresultaten kan alsnog extra informatie in het zoekscherm worden ingevuld.
  2. De gegevens zijn letterlijk overgenomen uit het bevolkingsregister. Dat kan tot gevolg hebben dat voor- en achternamen en plaatsnamen niet correct zijn gespeld. Bijvoorbeeld Janssen of Jansen, Oldemarkt of Oldenmarkt. Het kan daarom handig zijn om gebruik te maken van het teken %, bijvoorbeeld Jan% of Olde%. De machine doorzoekt dan alle opties.
  3. Het komt voor dat de voornaam afwijkt van de naam in de boeken van de Burgerlijke Stand, en dat in de plaats daarvan de roepnaam is gebruikt.
  4. Weet u niet precies hoe te zoeken of komt u de juiste persoon maar niet tegen? De bevolkingsregisters zijn online door te bladeren, net zoals u dat ook in een boek zou doen.
  5. Als het geboorteplaatsveld leeg is, is de kans groot dat de geboorteplaats de gemeente van het betreffende register moet zijn. Met name in Oldemarkt komt dit  vaak voor. Kennelijk was het vanzelfsprekend voor de ambtenaren  om het veld dan leeg te laten.