Open vaarverbinding voor Eeserwold

Eeserwold krijgt een sluis met een verbinding naar open vaarwater. Met de ondertekening van de ‘overeenkomst open vaarverbinding Eeserwold’ door de gemeente Steenwijkerland, Landgoed de Woldberg en Roelofs Planontwikkeling is de eerste belangrijke stap hiervoor gezet. Zo is het straks mogelijk om met een bootje vanaf Landgoed de Woldberg het open vaarwater van Steenwijk te bereiken en ligt de weg naar plaatsen als Blokzijl en Giethoorn open.

Aanleg sluis

Roelofs voert de werkzaamheden uit voor het realiseren van de open vaarverbinding. Voor de aansluiting van de kreken van Landgoed de Woldberg op een open vaarverbinding zal een handbedienbare sluis met gecombineerde fietsbrug worden aangelegd. De werkzaamheden worden vermoedelijk medio 2024 uitgevoerd. De gemeente Steenwijkerland faciliteert hierin en zorgt voor het onderhoud van de vaarverbinding.

Ambitiedocument

In 2019 is er door de gemeente, Landgoed de Woldberg en Roelofs een ambitiedocument getekend, waar ook de realisatie van de bereikbaarheid via het water naar o.a. Giethoorn in beschreven staat. ‘Gezamenlijk spannen we ons in om het gebied een boost te geven’, aldus wethouder Bram Harmsma. ‘Na de realisatie van de open vaarverbinding en de sluis is het mogelijk om met een sloep, kano of sup vanaf Landgoed de Woldberg het water op te gaan. Naar de Steenwijker Aa, maar ook naar het Steenwijkerdiep, het Nationaal Park Weerribben Wieden en Giethoorn. Om daar te genieten van al het natuurschoon dat onze gemeente te bieden heeft. Geweldig voor de huidige én toekomstige bewoners.’ 

Haven met ligplekken

Binnenkort gaan de laatste vrije kavels op Landgoed de Woldberg in de verkoop. Een deel van de kavels grenst direct aan het water. Een ander deel ligt op slechts enkele stappen daar vandaan en profiteert van de nabijheid van het water en een eigen toekomstige havenplek. Aan het Eesermeer komen 5 vrije kavels beschikbaar. Deze kavels hebben een tuin aan het water en daarmee de mogelijkheid om een boot in eigen tuin aan te leggen. 

Eeserwold, foto Wilbert Bijzitter - geschaald
Foto: Wilbert Bijzitter.