Actualiteiten april 2020

 • Kans op natuurbrand afgenomen

  30 april 2020

  Regio IJsselland is, in het kader van natuurbrandrisico, naar Fase 1 ‘regulier risico’ gegaan. Fase 1 geeft aan dat er minder grote kans is op een snel uitbreidende natuurbrand. Het kan wel gebeuren. Wees altijd voorzichtig met vuur. Voor Steenwijkerland houdt dit in dat u weer gebruik mag maken van uw ontheffing om snoei- en tuinafval en riet- en maaiafval te verbranden.

 • UPDATE: Herdenken en vieren op 4 en 5 mei in Steenwijkerland

  05 mei 2020

  Op 4 mei worden de oorlogsslachtoffers herdacht en op 5 mei wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd. In verband met de landelijke coronamaatregelen herdenkt Steenwijkerland deze beide dagen op een andere wijze dan gebruikelijk.

 • Telefonisch wethouderspreekuur op 11 mei

  29 april 2020

  In deze tijd van het coronavirus is het helaas niet mogelijk om langs te komen voor het wethouderspreekuur. Toch willen de wethouders een luisterend oor blijven bieden, vooral in deze moeilijke en zware tijd. Daarom willen ze u graag telefonisch te woord staan. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen, maar u kunt een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur dat er wekelijks is.

 • Gewijzigde afvalinzameling op Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag

  29 april 2020

  Op Bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei), Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) en tweede pinksterdag (maandag 1 juni) worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Steenwijkerland. De containers worden op een andere dag geleegd.

 • Gewijzigde vlaginstructie op 4 mei 2020

  03 mei 2020

  In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar op 4 mei eenmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei 2020 hijsen wij de vlag om te vieren dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Vlagt u ook?

 • Preventieve bestrijding eikenprocessierups

  29 april 2020

  Nu het voorjaar is aangebroken, begint ook weer de preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen. Preventief betekent dat we ze gaan bestrijden voordat ze brandharen krijgen.

 • Fietsverbod op smalle paden in Giethoorn

  29 april 2020

  Vanaf zaterdag 2 mei 2020 geldt er – tot nader orde – op het Binnenpad, Zuiderpad en Langesteeg in Giethoorn een fietsverbod. De maatregel is genomen om drukte op deze smalle paden te voorkomen.

 • Lintjesregen in Steenwijkerland

  24 april 2020

  Op vrijdag 24 april 2020 krijgen, ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, zeven inwoners van de gemeente een Koninklijke onderscheiding. In verband met de landelijke coronamaatregelen worden de lintjes niet fysiek in Rams Woerthe opgespeld. Burgemeester Rob Bats belt deze ochtend persoonlijk de decorandi. De Kanselarij Der Nederlandse Orden zoekt naar een moment later dit jaar waarop alle uitreikingen zullen plaatsvinden. Dit is afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

 • Verruiming noodverordening campings en recreatieparken

  24 april 2020

  Houd 1,5 meter afstand, was vaker je handen en blijf zoveel mogelijk thuis. Dit blijven de belangrijkste maatregelen die iedereen zelf kan nemen om het coronavirus onder controle te krijgen. Maar als de zon schijnt willen veel mensen er graag op uit met de tent, camper of caravan. In Veiligheidsregio IJsselland, waar Steenwijkerland deel van uitmaakt, hebben we veel campings en recreatieparken. Ze zijn niet gesloten, maar hebben wel te maken met beperkingen vanwege een regionale noodverordening. Voor recreatie en toerisme houdt dit kortweg in dat de campings en recreatieparken wel open zijn, maar dat gasten geen gebruik mogen maken van de toiletgebouwen, doucheruimtes en spoelbakken: de zogenoemde ‘gedeelde sanitaire voorzieningen’. Deze zijn gesloten. De maatregel is noodzakelijk om recreanten te beschermen en besmetting te voorkomen.

 • Zomeronderhoud aan sportvelden half mei van start

  21 april 2020

  Hoewel de sportaccommodaties door de coronamaatregelen gesloten zijn, wordt al wel gekeken naar het moment dat er weer gesport kan worden. Wethouder Bram Harmsma: ‘Ik weet zeker dat al die enthousiaste sporters staan te popelen om weer de velden op te mogen. En als het zover is, moeten die er wel mooi bij liggen. Dat gaat ook gebeuren. Inmiddels is de aanbestedingsprocedure voor het onderhoud aan de velden achter de rug. Met de aannemer hebben we afgesproken dat hij vanaf 11 mei met het zomeronderhoud aan de natuurgrasvelden begint. Omdat de werkzaamheden meteen achter elkaar gedaan kunnen worden, zijn we ook een maand eerder klaar. Goed nieuws dus voor de sportverenigingen. Het is dan natuurlijk nog wel wachten op het landelijke signaal dat de sportcomplexen ook echt weer open kunnen.’

 • Thuis klussen? Denk ook eens aan duurzame maatregelen

  21 april 2020

  Klussen in en om het huis. In deze tijd zien we het veel mensen doen. Een mooi moment om daarbij ook eens te denken aan duurzame maatregelen. Bijvoorbeeld het isoleren van de woning of het aanleggen van zonnepanelen. Goed nieuws is dat hiervoor ook financieringsmogelijkheden zijn.

 • Doet u mee aan de enquête over Nieuw Clarenberg?

  21 april 2020

  Misschien heeft u er al eens van gehoord: inclusief wonen. Inwoners van verschillende leeftijden, achtergronden, met of zonder beperking, wonen dan bij elkaar. Doordat ze elkaar helpen – en daar ook ondersteuning bij krijgen van professionele organisaties – kunnen ze zo lang mogelijk zelfstandig wonen. In de fijne, gezellige én levendige woonomgeving die ze met elkaar maken. Een woonomgeving die ook voor niet-bewoners leuk is om te bezoeken. Is zo’n concept iets voor Vollenhove en hoe zou dat er dan uit moeten zien? Welke activiteiten horen daarbij? Wat vindt u?

 • Invulling Focus-U-Park stap dichterbij

  21 april 2020

  Focus Urban Development heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor een centrum voor vrijetijdsbesteding. Het betreft de aanvraag voor inrichting van het gebouw Focus-U-Park dat op Eeserwold verschijnt. Focus wil hierin een Leisurecentrum realiseren.

 • Gewijzigde afvalinzameling met Koningsdag

  20 april 2020

  Op Koningsdag (maandag 27 april 2020) wordt geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Steenwijkerland. De containers worden op een andere dag geleegd.

 • Telefonisch wethouderspreekuur

  21 april 2020

  In deze tijd van het coronavirus is het helaas niet mogelijk om langs te komen voor het wethouderspreekuur. Toch willen de wethouders een luisterend oor blijven bieden, vooral in deze moeilijke en zware tijd. Daarom willen ze u graag telefonisch te woord staan. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen, maar u kunt een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur dat er wekelijks is. Vanaf 4 mei kunt u hier elke maandagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur gebruik van maken.

 • Foutieve verzending mail ondernemers

  17 april 2020

  Tot onze grote spijt hebben wij vanmiddag (17 april) een mail verzonden waarin mailadressen van de ondernemers zichtbaar waren die een aanvraag hadden gedaan in het kader van de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Dit had niet mogen gebeuren.

 • Ook dit weekeinde is de oproep ‘Blijf thuis!’

  16 april 2020

  In verband met de zonnige weersvoorspellingen dit weekeinde blijft de gemeente Steenwijkerland iedereen oproepen om thuis te blijven. De noodverordening van de veiligheidsregio IJsselland is nog steeds van kracht evenals de landelijke coronamaatregelen.

 • Contracten Steenwijkerdiep mogen gesloten worden

  16 april 2020

  De gemeente mag voor de herontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep contracten met de betrokken partijen zoals Lidl, Jumbo, Aldi en Woonconcept sluiten. Dat heeft de rechter bepaald (14 april jl.) in een kort geding procedure dat FNS Vastgoed had aangespannen tegen de gemeente. Inzet hiervan was dat de gemeente, tijdens de bodemprocedure die momenteel loopt, geen contracten met andere partijen mocht sluiten voor de herontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep.

 • Freedom Flame Tulpen in bloei bij oorlogsmonumenten

  15 april 2020

  Eind oktober 2019 hebben burgemeester Rob Bats en wethouder Bram Harmsma – in het kader van 75 jaar vrijheid – samen met leerlingen van enkele basisscholen Freedom Flame tulpenbollen geplant. Burgemeester Rob Bats deed dat bij het oorlogsmonument in park Rams Woerthe in Steenwijk. Wethouder Bram Harmsma bij het oorlogsmonument in park Oldruitenborgh in Vollenhove.

 • Vlaggen voor bevrijding

  14 april 2020

  Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Tot en met 16 april hangt de Nederlandse vlag in top bij het gemeentehuis van Steenwijkerland. Op 16 april – 75 jaar geleden – werd ook het laatste deel van wat nu Steenwijkerland is bevrijd. Eerder gold dat al voor de rest van het grondgebied van Steenwijkerland. Zo werd Steenwijk e.o. op 13 april bevrijd. Vlagt u ook op uw lokale bevrijdingsdag? #overijsselviertvrijheid

 • We vlaggen op onze bevrijdingsdag

  11 april 2020

  Op 13 april 2020 vlaggen we bij het gemeentehuis, Rams Woerthe en de Steenwijker kerktoren. We staan dan stil bij het feit dat Steenwijk en omstreken dan 75 jaar zijn bevrijd. Hangt u ook de vlag uit?

 • Vaarverbod voor Giethoorn en omgeving

  10 april 2020

  Voor Giethoorn en omgeving geldt vanaf vrijdag 10 april a.s. een vaarverbod voor de recreatievaart. Dit vaarverbod is ingesteld vanwege de drukte met bootjes op een aantal plekken in en om Giethoorn afgelopen weekend. Hierdoor kwam de 1,5 meter afstand in gevaar.

 • Gewijzigde afvalinzameling met tweede paasdag en Koningsdag

  07 april 2020

  Op tweede paasdag (maandag 13 april 2020) en Koningsdag (maandag 27 april 2020) worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Steenwijkerland. De containers worden op een andere dag geleegd.

 • Tijdelijke verkeersmaatregel bij kruising De Klosse

  07 april 2020

  De snelheid eruit. Dat is het doel van de tijdelijke verkeersmaatregel die het college wil nemen bij de kruising van De Klosse. De tijdelijke maatregel bestaat uit het aanbrengen van belijning in combinatie met het invoeren van een adviessnelheid van 30 km/u. De tijdelijke maatregel wordt genomen vooruitlopend op een definitieve herinrichting van de kruising. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Uit onderzoek is gebleken dat het verkeer onvoldoende remt op de kruising en daardoor bewust of onbewust risico neemt. Om op de kruising goed te kunnen anticiperen op andere verkeersdeelnemers is snelheid minderen écht nodig. Samen met de bewoners hebben we gekeken wat daarvoor nodig is. Daar is eerst deze tijdelijke maatregel uit gekomen. Vervolgens willen we ook de fysieke inrichting van de kruising aanpakken. Daar gaan we de gemeenteraad geld voor vragen.’

 • Luilakken gaat niet door

  06 april 2020

  Het traditionele Luilakken (brommerrijden in de nacht) zoals in Sint Jansklooster, Belt Schutsloot en Vollenhove wordt afgelast. Aangezien Koningsdag dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaat, zijn hiermee ook alle activiteiten rond dit evenement afgelast waaronder Luilakken.

 • Noodopvang ook voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  03 april 2020

  Er was al noodopvang beschikbaar voor kinderen van ouders die in cruciale beroepen werken. Nu wordt dit uitgebreid naar kinderen uit gezinnen die door de coronamaatregelen dusdanig ontregeld zijn, dat er sprake kan zijn van een onveilige thuissituatie. Wethouder Trijn Jongman: ‘We merken dat deze coronacrisis een grote impact heeft op gezinnen. De dagelijkse structuur valt weg en daarnaast wordt van ouders verwacht dat ze hun kinderen helpen bij het thuisonderwijs. Dat kan een hoop stress opleveren, zowel bij kinderen als bij ouders. En dat kan leiden tot spanning en nare thuissituaties. Als gemeente willen we daarin ondersteuning bieden. Dat doen we in nauwe samenwerking met onze maatschappelijke partners, kinderopvangorganisaties, het onderwijs, GGD IJsselland en Sociaal Werk De Kop. Dit netwerk is écht belangrijk. Samen én in overleg met de ouders kijken we wat nodig is om deze lastige situatie te doorbreken. Noodopvang voor kinderen die het thuis moeilijk hebben, zou dan een van de oplossingen kunnen zijn.’

 • Het is geen vakantie, het is crisis

  03 april 2020

  In verband met het mooie weer komend weekend geeft Steenwijkerland het dringende advies af om de coronamaatregelen op te volgen.

 • Steun voor ondernemers Steenwijkerland

  01 april 2020

  De landelijke maatregelen die worden genomen om het coronavirus te beperken hebben grote nadelige gevolgen voor ondernemers in Steenwijkerland.

 • Stookverbod in Steenwijkerland

  07 april 2020

  Door de aanhoudende droogte in de natuur is er op dit moment een verhoogde kans op snelle uitbreiding van een natuurbrand. Vanwege de droogte en de verwachte hogere temperaturen voor de komende dagen geldt voor de regio IJsselland momenteel fase 2 ‘extra alert’. Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker bij harde wind. In Steenwijkerland mag daarom geen snoei- en tuinafval en riet- en maaiafval verbrand worden. Ook mag er geen vreugdevuur (zoals een paasvuur) gehouden worden. Zodra dit weer is toegestaan, laten we u dit weten. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.