Burgemeester Rob Bats: Terrassen open zorgt voor betere spreiding drukte

Ook burgemeester Rob Bats pleit ervoor om de terrassen in de horeca weer te openen. Hij sluit zich daarbij nadrukkelijk aan bij andere burgemeesters die aangeven voor opening van de terrassen te zijn waardoor de drukte beter gereguleerd kan worden.

Burgemeester Rob Bats ’Ik ben altijd al een voorstander geweest van versoepeling of aanpassing van de coronaregels als hiermee een betere regulering van de drukte mogelijk is. Dat heb ik onder meer gedaan bij het carbidschieten tijdens de jaarwisseling. Ook met het oog op het komend toeristisch seizoen pleit ik voor de opening van terrassen in de horeca. Ik ben het eens met de opvatting van veel van mijn collega’s dat we hiermee de drukte in de openbare ruimte beter kunnen reguleren. Sterker nog, telling van het aantal bezoekers in Giethoorn afgelopen zomer heeft dit uitgewezen”. 

De tellingen van het aantal bezoekers zijn gehouden op 1e en 2e Pinksterdag in 2020. Daarbij waren op 1e Pinksterdag de terrassen gesloten, terwijl op 2e Pinksterdag (1 juni) de terrassen open mochten. 

“Ondernemers en toezichthouders die wij destijds hebben gevraagd gaven aan dat zij het op 1e Pinksterdag in Giethoorn drukker vonden dan op 2e Pinksterdag. Op 1e Pinksterdag waren de paden voller en in de bermen zaten mensen opgehaalde etenswaren te consumeren. Toch bleek uit de tellingen dat op 2e Pinksterdag meer bezoekers in Giethoorn waren dan op 1e Pinksterdag. Naar aanleiding hiervan constateer ik dan ook dat opvangcapaciteit in de horeca voor een betere spreiding van de drukte zorgt. Reden temeer om de terrassen in de horeca te openen waardoor een meer coronaveilige omgeving gecreëerd kan worden”, aldus Rob Bats