Burgemeester Steenwijkerland ondertekent brief erkenning leed Molukkers

Rob Bats, burgemeester van Steenwijkerland, heeft een gezamenlijke brief van burgemeesters ondertekend waarin wordt verzocht om erkenning van het leed dat de Molukkers is aangedaan.
Op 21 maart 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers (voornamelijk KNIL-militairen en hun gezinnen) in Nederland aankwamen voor een tijdelijk verblijf van maximaal 6 maanden.

Burgemeester Rob Bats: 'Voor ons als college is het duidelijk dat erkenning voor het leed dat de Molukkers is aangedaan terecht is. Het gaat om een groep mensen die zich hier in de jaren ‘50 duidelijk niet thuis en welkom voelden in de 3 kampen die in de voormalige gemeente Steenwijkerwold bestonden.'

De drie kampen waren gelegen net ten oosten van Wetering tussen de Blokzijlerweg en het Steenwijkerdiep. De kampen zelf stamden van voor de Tweede Wereldoorlog, toen ze gebruikt werden voor arbeiders in het kader van de werkverschaffing. Begin jaren ’60 zijn de kampen opgeheven. 

'Ik sluit me aan bij de constatering in de brief dat het op zijn plaats is met de ondertekening te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds Nederland onwaardig is geweest en dat dit diepe sporen heeft nagelaten, tot op de dag van vandaag', aldus Rob Bats.