Regenboogvlag vanwege 20 jaar homohuwelijk

De gemeente Steenwijkerland hangt vandaag, donderdag 1 april 2021, de regenboogvlag uit bij het gemeentehuis en de Steenwijker Toren. Vandaag is het 20 jaar geleden dat mensen van het gelijke geslacht kunnen trouwen in Nederland. Verschillende organisaties, waaronder COC Nederland en de Gay Krant, hebben iedereen opgeroepen om vandaag de vlag uit te hangen. De gemeente Steenwijkerland geeft graag gehoor aan deze oproep.

Tijdens de raadsvergadering van 30 maart jl. vroegen GroenLinks, D66 en VVD via een motie aandacht te besteden aan dit jubileum. Dit past bij de stappen die Steenwijkerland zet om in 2021 een regenbooggemeente te worden waar serieus rekening wordt gehouden met de belangen van de LHBTI+ gemeenschap. De afkorting LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.

Regenboogvlag

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit. De vlag wordt gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. De gemeente voorziet binnenkort ook andere gemeentelijke instellingen en organisaties van een regenboogvlag. Het gemeentebestuur moedigt anderen aan om ook de regenboogvlag uit te hangen om zo blijvende aandacht te vragen voor een gelijkwaardige positie voor iedereen. 

Voorloper

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van het gelijke geslacht in het huwelijksbootje konden stappen. Aan die openstelling ging een jarenlange strijd vooraf. Inmiddels is dit in veel meer landen mogelijk.

regenboogvlag aan toren

Foto: Copyright Zilverslang fotografie