10 scholen verzamelen 16.423 elektronische apparaten tijdens E-waste Race Hattem, Steenwijkerland en Zwartewaterland 2022

Afgelopen 4 weken hebben leerlingen van 10 basisscholen uit gemeente Hattem, Steenwijkerland en Zwartewaterland een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners en familieleden maar liefst 16.423 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Basisschool Johannes Bogermanschool uit Genemuiden is met 4.113 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. De tweede plaats was voor basisschool De Lepelaar uit Scheerwolde, zij verzamelden 1.779 apparaten.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. 

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen in Steenwijkerland, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race:  Sint Andreasschool (Hattem), CBS Prins Willem Alexander (Hasselt), Johannes Bogermanschool (Genemuiden), R.K. Basisschool Sint Bernardus (Oldemarkt), Prot. Chr. Basisschool De Ark (Oldemarkt), Prot. Chr. Willem-Alexanderschool (Steenwijk), School B (Steenwijk), BS De Lepelaar (Scheerwolde), Geref. Evangelische Basisschool Het Kompas (Steenwijk), Kindcentrum Ichthus (Genemuiden).

De E-waste Race Hattem, Steenwijkerland en Zwartewaterland is een initiatief in samenwerking met ROVA. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij het milieu brengstation in Steenwijk.

Winnaars E-waste race 2022
Op de foto de winnaars: Johannes Bogermanschool uit Genemuiden