Afval scheiden, geen kunst aan!
Beter scheiden. Eerst hergebruiken. Vaker repareren. Of opknappen.
Elektrische apparaten (e-waste)
Jaarlijks maken we zo’n 450 kilo afval per persoon. Alhoewel, afval… Steeds vaker hebben we het over grondstoffen. In Nederland wordt zo’n 60% gescheiden ingeleverd. In Steenwijkerland ligt dat cijfer zelfs nog wat hoger. En dat is goed voor het milieu. Want wat we kunnen hergebruiken, hoeven we niet nieuw te maken. En dat spaart grondstoffen en energie. Toch zien we nog te vaak elektrische apparaten, drinkpakken of textiel in het restafval. Het kan dus nog beter. Daarom hebben we de komende maanden wat tips. Deze maand: elektrische apparaten (ook wel e-waste).
Alles met een stekker (of batterij)
In de Nederlandse huizen liggen zo’n 3 miljoen oude mobieltjes ongebruikt in de la. Zonde, want er zitten kostbare grondstoffen in. Denk aan goud, zilver, platina en kobalt. Kobalt is een soort metaal, dat weer gebruikt kan worden in batterijen en accu’s voor de elektrische auto. Hoe meer we hergebruiken, hoe beter. En dat geldt niet alleen voor de mobiele telefoon.
Kleine apparaten
Met kleine apparaten kunt u veel kanten op. Alles wat het nog doet en netjes is kan naar de kringloopwinkel. Denk aan koffiezetters, boxen voor de computer, een toetsenbord, dvd-speler of bakplaat. Doe wel de snoeren erbij! Zit er een stekkertje los? Dan kunnen ze dat bij het Repaircafé in de Kringloopwinkel Steenwijk vaak nog maken.
Inleverbakken
Bij grote elektronicawinkels, bouwmarkten en supermarkten staan inleverbakken voor kleine elektrische apparaten. Gratis inleveren kan als inwoner ook bij het milieubrengstation van ROVA.
Grotere apparaten
Grotere elektrische apparaten (wasmachines, ovens, televisies) die het nog goed doen kunt u verkopen. Of aanbieden op een weggeefhoek of bij de kringloop. Oude koelkasten, vriezers en wasdrogers gebruiken zoveel stroom dat u ze beter kunt recyclen. Gratis inleveren kan bij het milieubrengstation van ROVA. Koopt u een nieuw apparaat, dan kunt u het oude ook meegeven aan de bezorger (oud-voor-nieuw-regeling).
Op de website van Milieu Centraal vindt u ook meer informatie over wat u kunt doen als een apparaat is gesneuveld.
Scholen Steenwijkerland doen mee aan E-waste Race
Van 22 mei tot en met 15 juni 2023 doet een aantal scholen in Steenwijkerland mee aan de E-waste Race. Een wedstrijd tussen scholen om zoveel mogelijk kleine elektrische apparaten op te halen. Jongeren die meedoen krijgen een interactieve gastles waarin ze ontdekken waarom slim afval scheiden en hergebruiken belangrijk is. Ze gaan de buurt in om niet-gebruikte apparaten op te halen. Hoe meer, hoe beter. De school scoort hier punten mee. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint. Meer informatie vindt u op ewasterace.nl.
Scholen die meedoen aan de E-waste Race zijn:
- Basisschool ’t PuzzelsTuk in Tuk
- Kindcentrum De Lisdodde in Wanneperveen
- St. Martinusschool in Vollenhove
- Kindcentrum Willem-Alexander in Steenwijk
- GBS Eben Haëzer in Sint Jansklooster
- Kindcentrum de Schutsluis in Blokzijl
Minder restafval. Betere grondstoffen. Dat is het doel.
Dus, glas in de glasbak, PMD in de oranje container, GFT in de groene container, papier-en-karton wordt apart opgehaald, textiel in de textielcontainer.
Doet u ook mee? Meer tips over afval scheiden vindt u op www.steenwijkerland.nl/afval.