Actualiteiten augustus 2020

 • Maatregelen in de strijd tegen coronavirus: maximaal 6 gasten thuis

  31 augustus 2020

  Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. In de afgelopen maand is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Hoewel de cijfers in onze regio minder snel stijgen dan in andere regio’s, zien we wel degelijk een toename. Kortom: als we niet opletten, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af.

 • Afsluiting Heuvenweg voor aanbrengen slijtlaag

  25 augustus 2020

  Op donderdag 27 augustus 2020 tussen 6.00 en 10.00 uur is de Heuvenweg (tussen de Hogeweg en kern Kalenberg) afgesloten voor alle doorgaande verkeer. Woensdagmiddag 26 augustus 2020 wordt definitief besloten of het werk kan doorgaan i.v.m. de weersomstandigheden.

 • Bezoekersingang gemeentehuis verplaatst naar Vendelweg

  28 augustus 2020

  Brengt u een bezoek aan het gemeentehuis in Steenwijk? Vanaf 31 augustus vindt u de bezoekersingang aan de kant van de Vendelweg. Aan die kant vindt u ook de parkeerplekken voor fiets en auto (blauwe zone). Is het parkeerterrein vol? Dan kunt u uw auto kwijt op het parkeerdek aan de Gasthuispoort op ongeveer 5 minuten lopen van het gemeentehuis of op het parkeerterrein aan de achterkant van het gemeentehuis.

 • Telefonisch wethouderspreekuur

  25 augustus 2020

  De zomervakantie is voorbij en dat betekent dat ook de wethouders het werk hebben hervat. Wilt u als inwoner, organisatie of vereniging in gesprek met een van de wethouders? Zij bieden u een luisterend oor en staan u graag telefonisch te woord. Op maandagmiddag 7 september starten we weer met het telefonisch spreekuur. Het spreekuur is van 16.00 tot 17.30 uur. Helaas is het nog niet mogelijk om langs te komen vanwege het coronavirus.

 • Coronacrisis is een ‘goede testcase’ voor dienstverlening op maat

  24 augustus 2020

  Corona heeft veel op scherp gezet in de afgelopen maanden, maar ook bewezen dat een bestuurlijk-ambtelijke organisatie snel en doeltreffend kan handelen in tijden van crisis. ‘Onze gemeentelijke dienstverlening is in allerijl aangepast dankzij de flexibele inzet van medewerkers. Een mooi voorbeeld van dienstverlening op maat’, zegt wethouder Tiny Bijl, vooruitlopend op de politieke markt in september waarin de hernieuwde visie op dienstverlening 2020-2024 op de agenda staat.

 • Open Monumentendag 2020

  10 september 2020

  De jaarlijkse Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Open Monumentendag vindt dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, in aangepaste vorm plaats. Op zaterdag 12 september is het weer zover.

 • Eilandje Bovenwijde mag ’s nachts niet bezocht worden

  20 augustus 2020

  Het college van B&W heeft besloten om het eilandje Bovenwijde nabij Giethoorn officieel na zonsondergang en voor zonsopkomst af te sluiten. Dit houdt in dat het eilandje ’s nachts niet bezocht mag worden. Door middel van een bord wordt dit kenbaar gemaakt.

 • Kom in actie op de World cleanup day

  31 augustus 2020

  Zaterdag 19 september is het World cleanup day. Voor veel mensen het moment om hun omgeving weer zwerfvuilvrij te maken. Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA ondersteunt deze initiatieven graag met afvalgrijpers, handschoenen, veiligheidshesjes en vuilniszakken. Wilt u ook in actie komen tijdens de World cleanup day? Kijk dan snel op mooi-schoon.nl naar de mogelijkheden.

 • Voormalig pand waterschap krijgt nieuwe bestemming

  18 augustus 2020

  Het voormalig pand van het waterschap aan de Capellekade in Steenwijk krijgt een nieuwe bestemming. Dinsdag 18 augustus overhandigde wethouder Trijn Jongman de sleutel van het gebouw aan Salise Bouchida, directrice van Speel@Home Kinderopvang. Speel@Home heeft het gebouw van de gemeente gekocht.

 • Brandveilig op kamers

  28 augustus 2020

  Het nieuwe collegejaar gaat weer van start. Heb je nieuwe huisgenoten of misschien ben je zelf verhuisd naar een nieuw (studenten)huis? Belangrijk om te checken hoe het staat met de brandveiligheid. Met simpele middelen en maatregelen kun je zelf (samen met je huisgenoten) het huis brandveiliger maken en wanneer het nodig is trek dan vooral aan de bel bij de huurbaas. Better safe than sorry!

 • Kans op natuurbrand afgenomen

  18 augustus 2020

  Regio IJsselland is, in het kader van natuurbrandrisico, naar Fase 1 ‘regulier risico’ gegaan. Fase 1 geeft aan dat er minder grote kans is op een snel uitbreidende natuurbrand. Het kan wel gebeuren. Wees altijd voorzichtig met vuur. Voor Steenwijkerland houdt dit in dat u weer gebruik mag maken van uw ontheffing om snoei- en tuinafval en riet- en maaiafval te verbranden.

 • Zorg om jongeren met studiefinanciering en schuld

  17 augustus 2020

  Er zijn momenteel 136 huishoudens in de gemeente Steenwijkerland die Schuldhulpverlening (SHV) krijgen, omdat ze in een problematische schuldsituatie zitten. Dat zijn 26 gezinnen méér dan in maart van dit jaar. Die toename lijkt grotendeels het effect van de coronacrisis. Vooral het aantal jongeren dat studiefinanciering maar óók schulden heeft, is met 38 opvallend hoog.

 • College brengt bezoek aan Taman Indonesia

  14 augustus 2020

  Het college van B&W heeft donderdag (13 augustus) een bezoek gebracht aan het dierenpark Taman Indonesia. Het dierenpark is een van de vele bedrijven die de gevolgen van het coronavirus ondervindt. Het dierenpark is sinds 21 mei weer open en dingt mee in de ANWB- verkiezing van leukste uitje van Overijssel (www.anwbleuksteuitje.nl).

 • Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

  13 augustus 2020

  Op maandag 10 augustus 2020 is de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking getreden. Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige (woensdag 15 juli) te vervallen. De noodverordening geldt voor de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

 • Ondertekening contracten herontwikkeling Steenwijkerdiep

  14 augustus 2020

  De contracten voor de herontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep kunnen definitief worden ondertekend. De betrokken partijen hebben hierover overeenstemming bereikt. Zowel de Lidl, Jumbo, Aldi, Bert Vis Beheer, Woonconcept en de gemeente gaan voor een integrale herontwikkeling van het Gedempte Steenwijkerdiep. De eigenaar van het Welkooppand ondertekent niet.

 • Steenwijkerlands Sport & Beweegakkoord klaar voor uitvoering

  12 augustus 2020

  Gemeente, sportaanbieders en tal van partners uit de onderwijs- en zorgwereld hebben de afgelopen tijd succesvol samengewerkt aan de concrete uitwerking van het sport- en beweegbeleidsplan. Steenwijkerland Sport & Beweegakkoord komt direct na de zomer energiek uit de startblokken met de Nationale Sportweek.

 • Toerisme is cruciaal voor economie in Steenwijkerland

  11 augustus 2020

  Jaarlijks wordt 74 miljoen euro omgezet in de toeristische sector van Steenwijkerland. Circa 14% van de werkgelegenheid in de gemeente is direct gekoppeld aan toerisme. Toerisme is qua werkgelegenheid de vierde sector in de gemeente. De vrijetijdseconomie is heel belangrijk voor de gemeente Steenwijkerland, maar veel cijfermatige onderbouwing was er tot nu toe niet. Het Dashboard Impact Toerisme dat ZKA Leisure Consultants in nauwe samenwerking met Steenwijkerland heeft ontwikkeld geeft deze onderbouwing wel. Het biedt inzicht in de impact van toerisme op de economie, de samenleving en de omgeving.

 • Extra alert in de natuur

  11 augustus 2020

  Een brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken.

 • Herdenking bij Indisch monument

  17 augustus 2020

  Op 15 augustus 1945 kwam er een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. Japan capituleerde. Ook de Japanse bezetting in Nederlands Indië kwam ten einde. Ieder jaar op deze dag herdenken we in Steenwijkerland bij het Indisch monument in het Slingerbos de gevallenen van de oorlog in dit deel van het Nederlands Koninkrijk.

 • Vitaliteitsfonds Steenwijkerland: steuntje in de rug voor verenigingsleven

  06 augustus 2020

  Goed nieuws voor de zangvereniging, de sportclub of dorpsfanfare die het hoofd amper boven water kan houden als gevolg van de coronacrisis. Financieel gedupeerde clubs als deze kunnen straks voor steun aankloppen bij het Vitaliteitsfonds van de gemeente Steenwijkerland.

 • Bouw mogelijk van zeven woningen in Sint Jansklooster

  06 augustus 2020

  Het college van B&W heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Sint Jansklooster, Monnikenweg. Het plan betreft een herontwikkeling van een bedrijfslocatie aan de Monnikenweg (52) in Sint Jansklooster naar een woongebied met 4 twee-onder-een-kapwoningen en 3 rijwoningen.

 • Vanaf 6 augustus hitteplan en smogwaarschuwing

  05 augustus 2020

  Het is warm vandaag. En het wordt nog veel warmer de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of in de tuin. Voor anderen is het niet zo fijn en voor groepen kwetsbare mensen brengt het hete weer zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf 6 augustus 2020 het Nationaal Hitteplan. Ook geldt er een smogwaarschuwing. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

 • Tips bij droogte en hitte

  12 augustus 2020

  Het is erg warm in Nederland. De zon schijnt volop en de temperaturen zijn hoog. Goed om extra alert te zijn. Op deze pagina vindt u tips én links naar websites die u meer informatie kunnen geven.

 • Ambitiedocument: nieuw elan voor Eeserwold

  04 augustus 2020

  Met de ondertekening van het ‘ambitiedocument’ verschaffen de gemeente Steenwijkerland en de ontwikkelaars Roelofs Projectontwikkeling (werken) en Landgoed De Woldberg (wonen) het plangebied Eeserwold nieuw elan. ‘We gaan ons gezamenlijk inspannen om het gebied een boost te geven’, benadrukt wethouder Bram Harmsma. ‘Waarbij diverse opties worden onderzocht om het voor ondernemers en bewoners nog aantrekkelijker te maken om zich hier te vestigen.’

 • Voorlichtingsbijeenkomsten brandveiligheid in en om de woning

  04 augustus 2020

  Brandweer IJsselland kan bij verenigingen en instellingen voorlichting geven over brandveiligheid in en om de woning. Er wordt ingegaan op verschillende aspecten van brandveiligheid, toegespitst op uw organisatie.