Essentaksterfte

De es is een boom die in Nederland van nature voorkomt en op veel plaatsen is aangeplant langs wegen en sloten en in bosjes. De es komt veel voor in de polders en veengebieden in de gemeente. Sinds een aantal jaar gaat het niet goed met de essen in Nederland. Dat komt door de essentaksterfte.

De essentaksterfte heeft zich in enkele jaren over heel Nederland verspreid en heeft ook in Steenwijkerland toegeslagen. De gemeente Steenwijkerland beheert 7000 essen waarvan 25% verschijnselen van de essentaksterfte vertonen. 475 aangetaste essen verkeren in zo’n dermate slechte staat dat kap noodzakelijk is. Deze bomen worden aankomende winter gekapt. Na het kappen vindt de herplant plaats, dat wil zeggen dat er een nieuwe boom wordt terug geplant. We kiezen bij de herplant voor bomen die thuishoren in de deze omgeving zoals de iep, els, esdoorn, wilg, populier, eik en berk.

Op www.steenwijkerland.nl/essentaksterfte vindt u het plan van aanpak. Hierin staat meer informatie over de kap en herplant van de zieke essen.