Grote brand in Steenwijkerwold 7-2-2020

Bij een grote brand in een garagebedrijf aan de Oldemarktseweg in Steenwijkerland op vrijdag 7 februari jl. is asbest vrijgekomen. Het verspreidingsgebied waar asbest is geconstateerd is klein.
Het gebied is afgezet met waarschuwingslinten.

Hieronder vindt u antwoord op de meest gestelde vragen bij een brand met asbest.

Wanneer is het asbest?

Asbest heeft een steenachtig karakter en valt bij aanraking niet uit elkaar.

Wat moet ik doen als ik asbest aantref afkomstig van de brand?

Het gebied waar asbest is aangetroffen is met hekken en/of lint afgezet. Mocht u buiten deze afzetting asbest aantreffen, laat het dan liggen en ruim het niet op. Dat laatste gebeurt door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. De kans is zeer klein dat u asbest buiten de afzetting aantreft.

Hoe wordt het asbest opgeruimd?

Zaterdag 8 februari komt een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf naar de locatie waar de asbestverspreiding is vastgesteld. Zij inventariseren de asbest, controleren het gebied met asbest dat in kaart is gebracht en ruimen het vervolgens op.

Kan ik asbest via de rook geïnhaleerd hebben?

De kans dat u vezels van asbest via de rook heeft binnengekregen is onwaarschijnlijk.

Wanneer is het geen asbest?

Materiaal dat niet steenachtig is en uit elkaar valt is geen asbest. U heeft in dat geval waarschijnlijk te maken met bijvoorbeeld roetdeeltjes of isolatiemateriaal.

Kan ik niet-asbest materiaal opruimen?

Het advies is om het te laten liggen. Mocht u er wel mee in aanraking komen, dan kunt u uw handen met water en zeep weer schoon wassen.