Gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen

Op 24 en 25 februari 2023 heeft u de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen. Of heeft u deze via MijnOverheid.nl aangeboden gekregen. De gecombineerde aanslag bestaat uit de onroerendezaakbelasting, de rioolheffing en het vastrecht afvalstoffenheffing en moet voor vervaldatum betaald worden. Inwoners die moeite hebben met het betalen van de aanslag kunnen hulp vragen.

BelastingBent u het niet eens met de aanslag?

Bent u het niet eens met de waarde op de WOZ-beschikking? Dan raden we u aan om telefonisch contact met ons op te nemen (telefoonnummer 14 0521). We nemen dan samen met u het aanslagbiljet door.

Bezwaar maken

Blijft u van mening dat de WOZ-waarde niet klopt, dan kunt u bezwaar maken. Via de gemeente kunt u gratis bezwaar maken. U kunt heel makkelijk online bezwaar maken via www.steenwijkerland.nl/bezwaarbelastingen. Als u bezwaar maakt, is dat geen uitstel van betaling. U moet het aanslagbedrag wel betalen.

Bezwaar maken kan ook via een ‘no cure no pay’ bureau, die veel reclame maken hiervoor. Dit lijkt gratis, maar dat is het niet. Als uw bezwaar terecht is, moet de gemeente namelijk een wettelijke kostenvergoeding aan dit bureau betalen. Dit bedrag kan oplopen tot honderden euro’s. Dat is jammer, want u kunt dus ook zelf gratis een bezwaarschrift indienen. De gemeente hoeft dan geen wettelijke kosten te vergoeden, terwijl het bezwaar op dezelfde manier wordt afgehandeld. Dat scheelt ons uiteindelijk allemaal geld.

Heeft u hulp nodig?

Vindt u dat lastig om bezwaar te maken of heeft u daar vragen over, dan helpen we u graag. Op donderdag 16, 23 en 30 maart zijn medewerkers van de afdeling belastingen van 18.00 tot 20.00 uur aanwezig, in het gemeentehuis in Steenwijk aan de Vendelweg 1. U kunt op die avonden zonder afspraak
terecht voor alle vragen over de gecombineerde aanslag. Wij nodigen u van harte uit om langs te komen.

Hoe kunt u betalen?

Maakt u zelf het bedrag aan ons over? Vergeet niet vóór de vervaldatum te betalen. Dit voorkomt extra kosten. Heeft u ons toestemming gegeven voor automatische incasso? Dan hoeft u niets te doen. Het bedrag op het aanslagbiljet wordt vanzelf in 10 termijnen voor de vervaldatum van uw rekening afgeschreven.

Automatische incasso aanvragen

Heeft u geen automatische incasso, maar wilt u dat wel? Op www.steenwijkerland.nl/belastingen kunt u een formulier voor automatische incasso invullen. Wilt u dat wij u het formulier toesturen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 140521.

Kunt u het bedrag op de aanslag niet betalen?

Het kan iedereen overkomen. Door de hogeinflatie en hoge energieprijzen kunt u financieel krap zitten. Als u dan ook nog eens de aanslag voor de gemeentelijke belastingen krijgt, kan dit misschien tot geldproblemen leiden. Kunt u de aanslag niet betalen? Of wilt u een betalingsregeling afspreken? Neem dan contact met ons op. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

Kwijtschelding aanvragen

Misschien komt u in aanmerking voor kwijtschelding. Dat betekent dat de gemeente de kosten voor u betaalt. Wilt u weten of u recht heeft op kwijtschelding? Vul dan de sneltoets op onze website in. Met deze sneltoets kunt u zien of u misschien recht heeft op kwijtschelding. U kunt kwijtschelding aanvragen via www.steenwijkerland.nl/belastingen. We kunnen u het aanvraagformulier ook per post toesturen. Alle informatie over kwijtschelding vindt u terug in de folder bij de belastingaanslag of op www.steenwijkerland.nl/belastingen.

Meerdere schulden en geen overzicht?

Heeft u meerdere schulden, maar bent u het over overzicht kwijt? We denken graag met u mee. Meld u dan aan bij het Geldloket of bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Het Geldloket is een samenwerking tussen Sociaal Werk De Kop, gemeente Steenwijkerland en Kredietbank Nederland. U kunt daar terecht voor een vrijblijvend informatief gesprek, een advies of een aanvraag voor schuldregeling. Elke donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur kunt u zonder afspraak binnenlopen bij het Geldloket aan het Stationsplein 10 in Steenwijk. U kunt ook bellen naar 0521 - 53 89 96 of mailen naar schuldhulpverlening@steenwijkerland.nl of naar info@sociaalwerkdekop.nl.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op U kunt ons bellen voor informatie en vragen, via telefoonnummer 14 0521.

U kunt ook terecht op de spreekuren in de wijken en kernen. Meer informatie over de spreekuren kunt u vinden op www.steenwijkerland.nl/spreekuursociaaldomein.

We helpen u graag verder.