Actualiteiten juni 2019

 • Brand bij sportschool in Steenwijk

  28 juni 2019

  In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 juni 2019 is brand uitgebroken bij sportcentrum Sportinn aan de Oostermeentherand in Steenwijk. Het pand is daarbij flink beschadigd. Nog tot in de loop van de ochtend is de brandweer bezig geweest met nablussen. Bij de brand is geen asbest en zijn ook geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel was er tijdens de brand sprake van rookontwikkeling en zijn in de nabije omgeving roetdeeltjes terechtgekomen. Deze kunnen worden weggespoeld of verwijderd. Dit levert geen risico voor de gezondheid op. Voor eventuele schade aan particuliere eigendommen die door de brand is veroorzaakt, kunt u contact opnemen met uw verzekeraar.

 • Startbijeenkomsten nieuwe visie Toerisme & Recreatie

  27 juni 2019

  Voor het ontwikkelen van een nieuwe visie voor toerisme en recreatie in het gebied Weerribben-Wieden (Steenwijkerland) organiseren de stichting Weerribben-Wieden en gemeente Steenwijkerland twee startbijeenkomsten. De eerste startbijeenkomst is in juli en de tweede in september. Wij nodigen u van harte uit om bij een van deze startbijeenkomsten aanwezig te zijn.

 • Informatieavond Herinrichting Steenwijkerweg Willemsoord

  25 juni 2019

  De Werkgroep Steenwijkerweg en de gemeente hebben een eerste aanzet gemaakt voor de nieuwe Inrichting van de Steenwijkerweg. We zijn benieuwd naar uw ideeën en suggesties.
  Daarom nodigen wij u van harte uit voor de informatieavond op 4 juli a.s. om 19.30 uur in MFC Et Kloniehuus, Paasloregel 3b in Willemsoord. Voor meer informatie kunt u terecht bij Sander Brouwer, telefoonnummer 14 0521.

 • Tips bij hitte tijdens evenementen

  24 juni 2019

  De komende periode staan veel evenementen op het programma. Hopelijk vinden ze onder zonnige omstandigheden plaats. Zonnig weer en warme temperaturen kunnen echter wel tot oververhitting leiden. Daarom is het raadzaam om goed voorbereid te zijn als u onder die omstandigheden een evenement bezoekt.

 • Geld besparen met een duurzame woning?

  21 juni 2019

  Kom naar De Energiebespaarmarkt op donderdag 27 juni 2019 en laat u informeren! De Energiebespaarmarkt is van 16.00 tot 21.00 uur op de Markt in Steenwijk en is speciaal bedoeld voor inwoners van Steenwijkerland.

 • Nieuwe lichtmasten op de Markt

  20 juni 2019

  Maandag 24 juni 2019 wordt de Markt in Steenwijk verder 'aangekleed'. Er wordt dan namelijk gestart met het plaatsen van nieuwe lichtmasten. Deze lichtmasten verlichten de Markt bij donker op een bijzondere manier. In combinatie met de fontein levert dit een uniek en kleurrijk beeld op.

 • Meepraten over kwaliteitsimpuls park Rams Woerthe

  19 juni 2019

  Méér doen met het stadspark Rams Woerthe in Steenwijk. Kan dat? En zo ja, op welke manier? Daarover willen de samenwerkende partijen van de binnenstad van Steenwijk graag met betrokken organisaties, omwonenden en andere belangstellenden in overleg. Wethouder Bram Harmsma: ‘We hebben de stadswallen, stadstuin de Nettelbosch en een prachtig vernieuwde Markt. Allemaal zijn ze onlosmakelijk verbonden met vestingstad Steenwijk. Daar hoort wat ons betreft het mooie, monumentale park Rams Woerthe bij. Hoe kunnen we zorgen voor nog meer verbinding tussen al deze pareltjes? Er komen ontwikkelingen op het gedempte Steenwijker Diep en ook hier willen we een verbinding mee maken. Welke beleving kunnen we aan het park toevoegen? Om meningen, ideeën en suggesties op te halen, organiseren we nog voor de zomer een informatieavond om vervolgens in september met een plan te komen.’ De informatieavond over park Rams Woerthe is op woensdag 3 juli in Rabo Theather De Meenthe.

 • Inloopavond herontwikkeling De Vijverhof

  18 juni 2019

  Op 24 juni 2019 van 18.00 - 20.00 uur wordt een inloopavond in de recreatieruimte van appartementencomplex De Vijverhof in Steenwijk (Oostercluft 66) georganiseerd door Mahler Vastgoed over de herontwikkeling van De Vijverhof.

 • Jongeren ervaren het ondernemerschap in de zomervakantie

  18 juni 2019

  Tijdens de komende zomervakantie kunnen jongeren tussen de 15 en 25 jaar in de regio van Meppel, Steenwijkerland, Staphorst en Westerveld, gratis deelnemen aan het ondernemersproject ZomerOndernemer. Het project laat jongeren ervaren hoe het is om een eigen bedrijf te starten en te runnen. Ze krijgen daarbij begeleiding, een startkapitaal en verzekering. Het doel van het project is het ontwikkelen van ondernemerskwaliteiten bij jongeren en het bevorderen van zelfstandig ondernemerschap.

 • Steenwijkerland krijgt eerste openbare drinkwatertappunt

  13 juni 2019

  Vanaf woensdag 12 juni 2019 kunnen fietsers en wandelaars op het Waterkeringpad tussen Kalenberg en Ossenzijl water drinken en hun bidons vullen bij een openbaar drinkwatertappunt. Wethouder Marcel Scheringa en raadslid Jacqueline Willemsen namen het eerste drinkwatertappunt in Steenwijkerland officieel in gebruik. Raadslid Jacqueline Willemsen: ‘Een mooie voorziening die je in Nederland steeds vaker ziet. Ook in Steenwijkerland willen we toe naar een netwerk van punten waar je gratis, en op een milieuvriendelijke manier, drinkwater kunt tappen. Het sluit naadloos aan bij de gastvrije gemeente die we willen zijn. Voor onze inwoners en voor bezoekers van ons prachtige gebied.’ Het realiseren van openbare drinkwatertappunten in Steenwijkerland is het resultaat van een motie van de CPB-fractie. Het college heeft toen aangegeven openbare drinkwater tappunten een sympathiek idee te vinden.

 • Samen de Japanse duizendknoop te lijf

  11 juni 2019

  De Japanse duizendknoop is een plant die veel overlast kan veroorzaken. Hij groeit snel en verdringt de andere planten in de tuin. De wortels zijn erg sterk en kunnen zelfs door asfalt en beton groeien. Dit kan schade veroorzaken aan uw woning, schuur of terras. Maar ook aan leidingen en wegen. Daarom zorgen we ervoor dat de Japanse duizendknoop zich zo min mogelijk kan verspreiden. Dat doen we door de plant regelmatig te maaien en daarmee heel kort te houden. Als de plant nog klein is, verwijderen we hem met wortel en al.

 • Handhavingsprotocol vaarverordening opgesteld

  11 juni 2019

  In overleg met bewoners en ondernemers hebben we vastgesteld dat de handhaving op de vaarverordening in Giethoorn beter kan. Daarom heeft de gemeente een handhavingsprotocol opgesteld. In dit protocol staat aangegeven hoe de gemeente toe gaat zien op de naleving van de vaarregels. Ook staat omschreven welke sancties de gemeentelijke toezichthouders kunnen opleggen bij de verschillende overtredingen.

 • Plannen voor duurzame woningen Eeserwold

  07 juni 2019

  Het plangebied Eeserwold nabij Steenwijk wordt, als het aan het college van B&W ligt, voorzien van duurzame woningen op ruime woonkavels. Hiervoor heeft het college op vrijdag 7 juni een overeenkomst getekend met Landgoed ‘De Woldberg’ BV. Met het tekenen van deze overeenkomst wordt ook geregeld dat de huidige ontwikkelaar Esborg zich terugtrekt uit het project Eeserwold-Wonen.

 • Stap binnen bij een duurzaam huis

  07 juni 2019

  Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan op 15 juni 2019 om 10.00 uur op bezoek bij een duurzaam huis in Steenwijk of Punthorst. De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert die dag twee thematours, in samenwerking met de gemeenten Steenwijkerland en Staphorst. Tijdens deze thematours delen huiseigenaren hun ervaringen en laten zij de duurzame maatregelen in hun woning zien.

 • Jongereninitiatief leidt tot extra voorzieningen bij skatebaan

  05 juni 2019

  Bankjes om even uit te rusten, elkaar te ontmoeten en naar de prestaties van de skaters te kijken. Binnenkort kan dat bij de skatebaan in de Groene Long in Steenwijk. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Een initiatief van de jongeren zelf en dat faciliteren we graag als gemeente. We hebben met elkaar goede afspraken gemaakt wie wat doet, ook als het gaat om het schoonhouden van de plek. De skatebaan is een mooie voorziening én een ontmoetingsplek. Voor jong en oud.' De bankjes, en bijbehorende prullenbakken, worden in juni geplaatst.

 • Haagse aandacht voor toerisme in Steenwijkerland

  05 juni 2019

  De gemeente Steenwijkerland zet zich in om projecten te realiseren die bijdragen aan het spreiden van toeristen over de regio. Hierdoor kan de toeristische druk op Giethoorn worden verminderd en kunnen (toeristische) bedrijven en organisaties in de regio profiteren. Deze plannen maken deel uit van het bidbook ‘Land van Weerribben en Wieden – Poort naar Overijssel’. Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) heeft staatssecretaris Mona Keijzer verzocht de projecten van de gemeente Steenwijkerland actief te ondersteunen.

 • Ossenzijlerweg tussen Ossenzijl en Oldemarkt weer vrijgegeven

  11 juni 2019

  Update (06-06): De Ossenzijlerweg is weer vrijgegeven. Op vrijdag 7 juni en dinsdag 11 juni voeren we nog wel wat opruimwerkzaamheden uit. Op die dagen wordt dit ook met bebording aangegeven en worden er verkeersregelaars ingezet.

  Update (05-06): De Ossenzijlerweg blijft vandaag (5 juni) afgesloten. Dit vanwege het gevaar dat er nog takken aan bomen hangen die eruit kunnen vallen. Donderdagochtend (6 juni) vanaf 7.30 uur gaan we weer verder met de werkzaamheden. De Ossenzijlerweg blijft afgesloten met hekken tot de werkzaamheden klaar zijn. We hopen dat de weg op donderdag 6 juni in de loop van de dag weer gebruikt kan worden.

  De Ossenzijlerweg tussen Ossenzijl en Oldemarkt is in zijn geheel afgesloten door de stormschade in de nacht van 5 juni. Er liggen veel bomen over de weg en er hangen takken aan bomen die er nog uit kunnen vallen. De gemeente is druk bezig om de bomen op te ruimen, maar de verwachting is dat dit nog enige tijd kan duren. Tot die tijd is de Ossenzijlerweg afgesloten met hekken en leiden verkeersregelaars het verkeer om.

 • Ervaar het openbaar vervoer!

  04 juni 2019

  Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur én informatiebijeenkomst in Steenwijk.

 • Gewijzigde afvalinzameling met Pinksteren

  04 juni 2019

  Op tweede pinksterdag (maandag 10 juni 2019) wordt geen afval ingezameld in de gemeente Steenwijkerland. De containers worden op een andere dag geleegd.

 • Eikenprocessierups weer gesignaleerd in Steenwijkerland

  03 juni 2019

  In Steenwijkerland is de eikenprocessierups weer gesignaleerd. Op de Groene Long in Steenwijk en op de begraafplaats in Heetveld zijn inmiddels de eerste nesten gevonden. Deze worden binnenkort door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd. De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij blootstelling van de huid door de zogenaamde brandharen van de rups. De komende maanden blijft de gemeente actief controleren op de aanwezigheid van de rups en het bestrijden daarvan.