Actualiteiten juni 2020

 • Papier en karton

  02 juli 2020

  Wat is het? Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen en dozen. Alleen goed gescheiden papier en karton is waardevolle grondstof voor nieuwe producten.

 • Afvoer rioolwater in Wadi’s Kornputkwartier snel hersteld

  26 juni 2020

  Er komt geen rioolwater meer terecht in de Wadi’s (overloop van overtollig regenwater) van het Kornputkwartier in Steenwijk. De gemeente en een aantal bewoners van de wijk constateerden dat aan het water in de Wadi’s ‘een luchtje’ zat. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat er twee huizen verkeerd op het gemeentelijk rioolstelsel waren aangesloten. Daardoor kwam het afvalwater in de Wadi’s terecht.

 • Groot onderhoud aan Steenwijkerlandse wegen

  25 juni 2020

  In 2020 krijgt het Steenwijkerlandse wegennet een fikse onderhoudsbeurt. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Verspreid in onze gemeente pakken we een groot aantal wegen aan. Deze krijgen geheel of gedeeltelijk nieuw asfalt en daar waar het nodig is verstevigen we ook de bermen. Het is noodzakelijk onderhoud om onze lokale wegen kwalitatief op peil te brengen en te houden. Van Heetveld, Sint Jansklooster en Vollenhove tot Muggenbeet, Kuinre, Steenwijk en Basse. Al met al nemen we zo’n 75 lokale wegen onder handen. Werk dat we binnen onze eigen regio hebben kunnen aanbesteden en daar zijn we uiteraard blij mee.’ Volgens planning beginnen de eerste werkzaamheden nog voor de bouwvak. Als de weersomstandigheden het toelaten, zijn alle werkzaamheden eind van dit jaar afgerond.

 • Elektrische en elektronische apparaten

  23 juni 2020

  Werken uw elektrische en elektronische apparaten niet meer of wilt u ze vervangen? Hieronder leest u waar u ze naartoe kunt brengen.

 • Nederlandse Veteranendag

  22 juni 2020

  Zaterdag 27 juni is het de Nederlandse Veteranendag. Elk jaar eren we voorafgaand aan deze dag de veteranen in Steenwijkerland met een gezamenlijke bijeenkomst in Rabo Theater de Meenthe. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. De veteranen uit Steenwijkerland zijn door burgemeester Rob Bats hierover schriftelijk op de hoogte gebracht. Wel zullen we net als voorgaande jaren gaan vlaggen bij het gemeentehuis in Steenwijk. Vlagt u ook mee om onze veteranen te eren?

 • Twee drugspanden worden tijdelijk gesloten

  19 juni 2020

  Burgemeester Rob Bats gaat twee panden tijdelijk laten sluiten. In Willemsoord werd een drugslab aangetroffen en in Oldemarkt een hennepkwekerij.

 • Informatiepunt Blokzijl wordt aangepakt

  18 juni 2020

  Blokzijl gaat bezoekers nog meer verleiden om in en rond de stad te verblijven en te laten genieten van al het moois dat hier te zien en te beleven valt. Daarvoor wordt de informatievoorziening in Blokzijl vernieuwd en geactualiseerd. Op de plek waar nu het Toeristisch Overstap Punt (de TOP) is komen nieuwe informatieborden, de plek wordt overzichtelijker ingedeeld en de informatieborden in het centrum van Blokzijl worden vervangen. De overbodige borden bij de entree van Blokzijl bij de rotonde worden verwijderd. Het plan voor verbetering van de informatievoorziening en de uitstraling is in nauwe samenwerking met Plaatselijk Belang Blokzijl gebeurd. De vernieuwing van de informatievoorziening in Blokzijl is een eerste pilot van de Stichting Weerribben-Wieden waarmee zij bezoekers wil verleiden om het gebied te bezoeken en te verkennen.

 • Telefonisch wethouderspreekuur op 29 juni

  16 juni 2020

  In deze tijd van het coronavirus is het helaas niet mogelijk om langs te komen voor het wethouderspreekuur. Toch willen de wethouders een luisterend oor blijven bieden, vooral in deze moeilijke en zware tijd. Daarom willen ze u graag telefonisch te woord staan. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen, maar u kunt een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur dat er wekelijks is.

 • Klein chemisch afval

  16 juni 2020

  Wat is het? Klein chemisch afval (kca) zijn producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Daarom worden deze apart ingezameld. Het zijn producten die brandbaar, giftig of bijtend zijn, zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën. Vrijwel alle producten die tot het klein chemisch afval behoren, kunt u herkennen aan het speciale logo op de verpakking. Bewaar klein chemisch afval (kca) altijd apart.

 • Kans op natuurbrand afgenomen

  16 juni 2020

  Regio IJsselland is, in het kader van natuurbrandrisico, naar Fase 1 ‘regulier risico’ gegaan. Fase 1 geeft aan dat er minder grote kans is op een snel uitbreidende natuurbrand. Het kan wel gebeuren. Wees altijd voorzichtig met vuur. Voor Steenwijkerland houdt dit in dat u weer gebruik mag maken van uw ontheffing om snoei- en tuinafval en riet- en maaiafval te verbranden.

 • Noodkinderopvang in Steenwijkerland goed geregeld

  15 juni 2020

  De noodkinderopvang die geregeld moest worden in de periode dat de scholen en kinderopvanglocaties vanwege de coronamaatregelen gesloten waren, was in Steenwijkerland prima geregeld. Tot die conclusie komt de gemeente Steenwijkerland. Wethouder Trijn Jongman: ‘Als samenwerkende partijen hebben we elkaar snel gevonden en heldere afspraken kunnen maken om dit op een goede manier te organiseren. Daarbij moest er ook tussendoor veel geschakeld worden omdat regels werden aangepast of uitgebreid. Die flexibiliteit was een grote kracht. Echt een dikke pluim voor alle 75 scholen en kinderopvangorganisaties die de afgelopen periode op piekdagen meer dan 400 kinderen hebben opgevangen.’ Om die woorden kracht bij te zetten reikte wethouder Trijn Jongman op maandag 15 juni persoonlijk een presentje uit aan Speel@home, locatie Watervilla in Steenwijk, een van de locaties voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Ook de overige scholen en kinderopvanglocaties kregen de blijk van waardering.

 • Prinsjesdag Ontbijt gaat dit jaar niet door

  15 juni 2020

  De gemeente Steenwijkerland organiseert ieder jaar samen met de Business Club Steenwijkerland, Kennis Netwerk Steenwijkerland en Zelfstandig Met Elkaar (ZME) het Prinsjesdag Ontbijt op woensdagochtend 16 september 2020 (dag na Prinsjesdag). De organisatie heeft besloten dat dit evenement als gevolg van de coronamaatregelen dit jaar niet doorgaat. De organisatie heeft er vertrouwen in dat het evenement in 2021 wel weer georganiseerd zal worden.

 • Nieuwe noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland

  15 juni 2020

  Op maandag 15 juni 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking. Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige te vervallen.

 • Succesvolle eerste online informatiebijeenkomst ‘Hoe verduurzaam ik mijn huis slim en betaalbaar?’

  15 juni 2020

  Op dinsdag 26 mei organiseerde de gemeente Steenwijkerland samen met DCZ de online bijeenkomst ‘Hoe verduurzaam ik mijn huis slim en betaalbaar?’ als alternatief voor de eerder geplande bijeenkomsten, die
  vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan. Er waren 100 inschrijvingen en daarmee was het maximum bereikt. Tijdens de bijeenkomst ontvingen de deelnemers onder andere informatie over de mogelijkheden om thuis energie te besparen en over mogelijke subsidies en regelingen. De deelnemers waren erg positief over de bijeenkomst, gemiddeld beoordeelden zij deze met een 8!

 • Warenmarkt Steenwijk verplaatst in verband met corona

  19 juni 2020

  Houd afstand. Dat is belangrijkste boodschap in deze coronatijd. Daarbij is 1,5 meter de richtlijn. Marktkooplieden, horecaondernemers en gemeente hebben gekeken hoe dit georganiseerd kan worden op de Markt in Steenwijk, waar elke zaterdag de kramen van de warenmarkt staan in combinatie met de terrassen van de horeca.

 • College B&W presenteert ‘Het Hernieuwd Perspectief’

  10 juni 2020

  Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag ingestemd met de denkrichtingen om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Deze beleidslijnen zijn verwoord in de adviesnota Het Hernieuwd Perspectief. De adviesnota is een doorvertaling van het coalitieakkoord 2018-2022 bezien vanuit de huidige onzekere situatie en de uit de crisis voortvloeiende gevolgen. De denkrichtingen worden voor nader advies aan de gemeenteraad voorgelegd, die op 23 juni tijdens de Politieke Markt zich hierover zal uitspreken.

 • Telefonisch wethouderspreekuur op 22 juni

  09 juni 2020

  In deze tijd van het coronavirus is het helaas niet mogelijk om langs te komen voor het wethouderspreekuur. Toch willen de wethouders een luisterend oor blijven bieden, vooral in deze moeilijke en zware tijd. Daarom willen ze u graag telefonisch te woord staan. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen, maar u kunt een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur dat er wekelijks is.

 • Doe mee met PMD!

  09 juni 2020

  Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons noemen we pmd. Plastic verpakkingen, blik en drankenkartons zijn prima recyclebaar. Pmd bevat veel grondstoffen die we prima kunnen hergebruiken voor tal van nieuwe producten. Drankenkartons zijn bijvoorbeeld grondstof voor toiletpapier. Blik is eindeloos te recyclen tot nieuw blik. En plastic verpakkingen worden verwerkt tot granulaat; korrels die de basis zijn voor nieuwe plastic producten zoals emmers, straatmeubilair en fleecetruien. Gescheiden inzamelen van pmd is dus zeker de moeite. Maar alleen goed gescheiden pmd is grondstof voor nieuwe producten.

 • Vergadering algemeen bestuur IGSD Steenwijkerland en Westerveld op 11 juni

  08 juni 2020

  Op donderdag 11 juni 2020 van 10.00 tot 11.00 uur vergadert het algemeen bestuur van de IGSD Steenwijkerland en Westerveld. Vanaf 1 januari 2020 maakt de sociale dienst (jeugd, zorg en werk) onderdeel uit van de gemeente Steenwijkerland. De vergadering op 11 juni is daarom de laatste vergadering van het algemeen bestuur van de IGSD. De vergadering vindt plaats via Zoom (een app voor video-overleg).

 • Steenwijkerland coulant met verstrekte subsidies voor activiteiten en evenementen

  05 juni 2020

  Het college van B&W heeft besloten om ruimhartig met de afhandeling van subsidies die verstrekt zijn aan activiteiten en evenementen. Veel gesubsidieerde activiteiten en evenementen gaan door de coronacrisis niet door of zijn uitgesteld.

 • Gemeente organiseert online bijeenkomst over stikstof

  04 juni 2020

  Hoe gaan we om met het stikstofvraagstuk? Voor welke uitdagingen staan we en welke keuzes moeten gemaakt worden? Om antwoord te krijgen op die vragen organiseert de gemeente Steenwijkerland op donderdagavond 11 juni een digitale bijeenkomst (webinar) over het onderwerp. Aan het woord komen onderzoekers aan de Wageningen Universiteit, gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel en wethouder Tiny Bijl van de gemeente. Ook zijn er sprekers uit sectoren die veel met het stikstofvraagstuk in aanraking komen. Wethouder Tiny Bijl: ‘De stikstofproblematiek is een belangrijk thema voor de agrarische sector. Maar het is ook goed om er vanuit meerdere invalshoeken naar te kijken. Vandaar dat deze online bijeenkomst voor iedereen toegankelijk is: agrariërs en andere ondernemers én inwoners die zich bij het vraagstuk betrokken voelen. Iedereen kan vanuit huis meekijken op computer, tablet of telefoon.’ Deelname aan de online bijeenkomst is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan door een mail te sturen naar stikstofwebinar@steenwijkerland.nl

 • Kunstschatten Steenwijkerland in bruikleen aan museum ’t Olde Maat Uus

  04 juni 2020

  Steenwijkerland geeft twee schilderijen in bruikleen aan museum ’t Olde Maat Uus in Giethoorn. Het gaat om schilderijen met daarop Gieterse landschappen. Een schilderij met een winterlandschap van Dirk Twaalfhoven en een schilderij met een boerderij aan het water van Wicher Scholten. Een derde werk, van schilder Arie Zwart, met daarop bruggetjes over de dorpsgracht, hangt al enige tijd in het museum. De drie schilderijen komen uit het gemeentelijk kunstdepot.

 • Steenwijkerland sluit 2019 met financieel tekort

  03 juni 2020

  Steenwijkerland sluit het jaar 2019 af met een financieel tekort van € 1.041.000. Dit blijkt uit de jaarrekening over 2019.

 • Een bloeiende tuin dankzij goed gescheiden gft

  02 juni 2020

  Afval dat ontstaat tijdens het koken of het werken in de tuin, noemen we groente-, fruit- en tuinafval (gft). Bijvoorbeeld schillen, resten van groente en fruit, etensresten, onkruid, bladeren of takken. Gft kunnen we recyclen tot nieuwe duurzame producten zoals groen gas en compost. Maar alleen goed gescheiden gft is grondstof voor nieuwe producten.

 • Telefonisch wethouderspreekuur op 15 juni

  02 juni 2020

  In deze tijd van het coronavirus is het helaas niet mogelijk om langs te komen voor het wethouderspreekuur. Toch willen de wethouders een luisterend oor blijven bieden, vooral in deze moeilijke en zware tijd. Daarom willen ze u graag telefonisch te woord staan. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen, maar u kunt een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur dat er wekelijks is.

 • Veilig zwemmen in natuurwater

  05 juni 2020

  Onze regio is zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Volop waterpret dus! In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober, maar waar moet u eigenlijk allemaal op letten als u veilig wilt zwemmen in natuurwater?

 • Nieuwste peiling Steenwijkerland over openbare verlichting

  01 juli 2020

  Sinds 2018 hebben we een digitaal inwonerspanel. Daarin kunt u meedenken over onderwerpen die u aangaan. Wij vinden het belangrijk om te weten wat u van deze onderwerpen vindt. Een aantal keer per jaar zetten wij een vragenlijst uit onder de panelleden. Deze keer is het onderwerp openbare verlichting. U kunt tot en met zondag 5 juli meedoen aan de peiling.