Klein chemisch afval

Wat is het? Klein chemisch afval (kca) zijn producten die gevaarlijke stoffen bevatten. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Daarom worden deze apart ingezameld. Het zijn producten die brandbaar, giftig of bijtend zijn, zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën. Vrijwel alle producten die tot het klein chemisch afval behoren, kunt u herkennen aan het speciale logo op de verpakking. Bewaar klein chemisch afval (kca) altijd apart.

Waar kan het heen?

U kunt kca wegbrengen naar het ROVA-milieubrengstation in Steenwijk. U kunt ook een afspraak maken om het kca op te laten halen. Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum via telefoonnummer 038 - 427 37 77. De Chemokar komt het kca op de afgesproken dag bij u ophalen. U kunt tot 50 kg KCA per keer aanbieden bij de Chemokar.

Batterijen kunnen bij winkels worden ingeleverd. Oude medicijnen kunt u ook inleveren bij de apotheek. Voor het inleveren van injectienaalden kunt u bij de chemokar een plastic trommeltje krijgen.

Hoe biedt u het kca veilig aan?

  • Verzamel kca in een gesloten chemobox.
  • Bewaar het afval in de originele, gesloten verpakking (dus geen potjes met vloeistof zonder deksel)

Wat gebeurt ermee?

Uit een deel van het kca worden grondstoffen gehaald die gerecycled kunnen worden. Kca dat niet gerecycled kan worden gaat naar speciale verbrandingsovens. De zeer hoge temperatuur vernietigd de schadelijke stoffen. De reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen. Kca dat niet gerecycled maar ook niet verbrand kan worden, wordt veilig opgeslagen op speciaal daarvoor ingerichte stortplaatsen in Nederland.