Honden aan de lijn. Dat vinden koeien fijn!

Uw hond los laten lopen op het platteland lijkt onschuldig. Toch kan het ernstige gevolgen hebben voor de koeien die in de weilanden grazen. Van de uitwerpselen van een hond kunnen ze namelijk ongeneeslijk ziek worden. Hoe kan dat?

In hondenpoep kan een parasiet zitten

In de ontlasting van een hond kan Neospora zitten. En die parasiet is de belangrijkste oorzaak van abortus bij koeien. Als drachtige dieren worden besmet, dan kan dat leiden tot vroeggeboorten, misvorming of verwerping. Ook bij geiten en schapen kan het problemen veroorzaken.

Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze ziekte. Daarom moeten we kijken hoe we het met elkaar kunnen voorkomen. Honden spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van Neospora omdat zij de eindgastheer zijn. Ze hebben zelf overigens geen last van de parasiet maar kunnen wel andere dieren besmetten.

Daarom vragen we u om uw hond aan de lijn te houden als u gaat wandelen in de omgeving van weilanden en de poep op te ruimen. Oók als er (nog) geen koeien buiten staan. Het gras wordt namelijk gemaaid en gebruikt als voer voor de koeien.

Ruimte om te rennen en te spelen

Natuurlijk moet uw hond ook de ruimte hebben om te rennen en te spelen. Dat kan op de losloopterreinen en buiten de bebouwde kom (niet in of bij weilanden). U herkent de losloopterreinen aan het blauwe bordje met een afbeelding van een hond erop. Op een losloopterrein hoeft uw hond niet aan de riem. Ook hoeft u daar de hondenpoep niet op te ruimen. Binnen de bebouwde kom moet dat wel. U kunt het zakje met de uitwerpselen in elke afvalbak in de openbare ruimte kwijt.

Meer informatie over honden uitlaten in Steenwijkerland

Kijk op de pagina over honden uitlaten voor een overzicht van alle losloopterreinen en informatie over de regels die er zijn.

hond uitlaten