Steenwijkerland en provincie oneens over gebruik loswal Giethoorn

De loswal aan de Kerkweg in Giethoorn is van groot maatschappelijk belang voor inwoners en ondernemers in Giethoorn. Daarom verleent de gemeente toestemming voor het gebruik van de loswal om te laden en lossen. De provincie Overijssel is van mening dat Steenwijkerland hiervoor een stikstofvergunning nodig heeft en wil de gemeente daarom een last onder dwangsom opleggen. Daar is de gemeente het niet mee eens en heeft dit in een zienswijze aan de provincie laten weten.

Wethouder Bram Harmsma: 'Een groot aantal woningen en bedrijven in Giethoorn is voor de aan- en afvoer van materialen afhankelijk van de loswal. Giethoorn heeft veel bruggen en vanaf de loswal kan een groot deel van Giethoorn “brugloos” bereikt worden. De loswal is dan ook van groot belang voor transport van volumineuze goederen, zoals verhuizingen, (ver)bouwmaterialen, grondtransport en caravans of chalets voor campings. Bij de loswal doen we alles volgens de regels en concluderen dan ook dat de Provincie ons op basis van de Wet Natuurbescherming ten onrechte een dwangsom wil opleggen als wij geen stikstofvergunning aanvragen'.  

'Gezien het grote maatschappelijke belang van de loswal in Giethoorn en het feit dat wij als gemeente voldoen aan alle voorwaarden, ga ik ervan uit dat we in overleg met de Provincie tot de conclusie komen dat het huidige gebruik van de loswal op een legale manier plaatsvindt en een vergunning niet nodig is', aldus Bram Harmsma.