Groenonderhoud in park Rams Woerthe

Vanaf vandaag, vrijdag 1 maart staat het groenonderhoud in park Rams Woerthe in Steenwijk op de planning. Naast het gebruikelijke snoeiwerk worden er vier bomen gekapt. Een daarvan is een grote beuk die al een tijdje ziek is.

De kap is nodig omdat de bomen in slechte staat verkeren en daardoor zwak zijn geworden. Om te voorkomen dat ze bij een storm omvallen, is ervoor gekozen om de bomen weg te halen. Voor de vier die verdwijnen, plant de gemeente vier nieuwe bomen in het park terug.

Bijdrage aan biodiversiteit

Voorheen werd een boom in zijn geheel gekapt. Nu wordt de volledige kroon weggehaald en blijft de stam staan. Gemeentelijk ecoloog Johann Prescher licht toe waarom: ‘Het laten staan van de stam zorgt voor een waardevolle bijdrage aan de biodiversiteit. Het trekt verschillende soorten insecten en schimmels aan die het hout afbreken. De insecten zijn vervolgens weer een voedselbron voor vogels. In het zachte hout kan gemakkelijk een nestholte gemaakt worden door spechten. Zo’n nestholte kan in de jaren daarna ook nog door andere vogels gebruikt worden, maar soms ook door vleermuizen. Kortom, de boom is nog lang niet dood, maar zal nog jarenlang wemelen van het leven.’ 

Omwonenden hebben een brief gekregen over deze groenwerkzaamheden die tot begin volgende week duren.

Beuk park Rams Woerthe