Kent u iemand die een lintje verdient?

Jaarlijks worden, ter gelegenheid van de verjaardag van de Koning, in heel Nederland Koninklijke onderscheidingen uitgereikt: de Lintjesregen. Kent u iemand die een lintje verdient? U kunt een voorstel voor de Lintjesregen van 2023 tot uiterlijk 1 juni 2022 bij de burgemeester indienen.

Wie komt in aanmerking voor een lintje?

Een Koninklijke onderscheiding wordt niet zomaar uitgereikt. De persoon in kwestie moet zich geruime tijd - minimaal 15 jaar - belangeloos hebben ingezet voor de maatschappij. Niet alleen in het verleden, maar ook nu nog. Ook iemand die een bijzondere prestatie heeft verricht of een voorbeeldfunctie heeft, kan in aanmerking komen voor een onderscheiding. Datzelfde geldt voor iemand die vanuit zijn of haar betaalde baan bijzondere verdiensten heeft.

Kan iedereen een Koninklijke onderscheiding aanvragen?

Ja, dat kan. Iedereen kan iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Het is goed om hierbij ook verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties te betrekken. 

Niet alleen bij Lintjesregen, ook tussentijds

Een voorstel voor een Koninklijke onderscheiding hoeft niet per se voor de Lintjesregen te worden aangevraagd. Het is ook mogelijk om een voorstel in te dienen voor een bijzondere gelegenheid.  De aanvraag moet dan 5 maanden voor de datum van uitreiking worden ingediend. Het tussentijds uitreiken van een Koninklijke onderscheiding kan alleen als er een rechtstreeks verband is tussen de verdiensten waarvoor iemand wordt voorgedragen en de datum van  uitreiking. Hierbij kunt u denken aan een jubileum bij een vereniging of het beëindigen van een belangrijke bestuursfunctie.

Hoe vraagt u een Koninklijke onderscheiding aan?

Wilt u iemand voordragen voor een lintje? Dan raden we u aan om contact met ons op te nemen. We kunnen u vertellen wat u moet doen en of uw voorstel kans van slagen heeft.
U kunt een lintje voor iemand aanvragen door een voorstelformulier op www.lintjes.nl te downloaden en in te vullen. Op deze website vindt u meteen alle informatie over Koninklijke onderscheidingen. Het formulier kunt u ook bij ons opvragen, via telefoonnummer 14 0521 of via e-mail info@steenwijkerland.nl Het ingevulde formulier stuurt u naar de burgemeester van Steenwijkerland, Postbus 162, 8330 AD Steenwijk of via de mail naar info@steenwijkerland.nl 
Op www.steenwijkerland.nl/lintjes kunt u alles nog eens nalezen. 
 

Lintje 1Lintje 2