De energiecoach vertelt: ventileren blijft noodzakelijk

Henny van Rij zet zich in als energiecoach voor Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Hij helpt inwoners met praktische tips en adviezen om energie te besparen en duurzaam te wonen. Duurzaam wonen is ook wonen in een gezond klimaat. Daarvoor is de CO2 meter hét hulpmiddel wat veel inzicht geeft. Henny deelt een verhaal uit de praktijk.

Binnenlucht meten

Henny: ‘Een prachtige twee-onder-een-kapwoning met een goed verzorgde voortuin blijkt mijn volgende bezoekadres voor een energiecoachgesprek. Na het doornemen van de mogelijke verbeteringen komt het onderwerp ventileren aan de orde. Om vast te stellen hoe het gesteld is met het binnenmilieu heb ik een CO2 meter bij me. Handig is dat ook de temperatuur en luchtvochtigheid worden gemeten. Na een paar minuten meet ik meer dan 1.500 ppm CO2 . Wat veel te hoog is en dus echt beter moet. De vraag is natuurlijk hoe?’

Hoog CO2 gehalte

‘De woning is gebouwd rond 1995. Na-isolatie van muren en vloer is uitgevoerd. HR++ glas met ventilatieroosters en mechanische ventilatie is aanwezig. Boven het fornuis hangt een afzuigkap. Al met al dus prima in orde. Maar waarom meet ik dan zo’n hoog CO2 gehalte? Dat wordt doorvragen!’ 

Potdicht

‘Wat blijkt: de bewoners houden vrijwel alle ventilatieroosters in de ramen dicht vanwege de koude lucht die binnenkomt. De mechanische afzuigunit maakt nogal veel lawaai en wordt daarom af en toe aangezet. Bij het koken op gas wordt de afzuigkap op de laagste stand ingeschakeld en direct uitgezet na het koken. Bij elkaar levert dit een binnenmilieu op dat zeker verbeterd moet worden. Ik bespreek de opties met de bewoners.’

Gebruik van ventilatieroosters

‘Via de ventilatieroosters komt frisse lucht de woning in. En ja, in de winter is dat koude lucht. ’s Winters kun je de roosters wat dichtzetten, zeker als er wind op staat. Maar ze mogen nooit volledig gesloten worden.’

Mechanische afzuigunit

‘Deze unit zorgt 24 uur per dag voor afvoer van lucht vanuit de woning. Deze unit mag nooit helemaal uitgezet worden. Meestal zijn in het toilet en de badkamer en soms in de keuken afzuigroosters in het plafond aanwezig. Door deze afzuiging stroomt er vanzelf frisse lucht via de ventilatieroosters in de ramen de woning in. Door de uitschakeling van de afzuigunit werkt dat niet meer en hopen afvalgassen zoals CO2 zich op. Als de unit te luidruchtig is, vervang deze dan door een modernere. Kies je voor een variant met warmteterugwinning? Dan kun je zo 15% op je gasrekening besparen.’

Gebruik van de afzuigkap

‘Er is duidelijk verschil in het gebruik van de afzuigkap bij koken op gas of elektrisch koken. Bij het verbranden van gas komen waterdamp en CO2 vrij, maar ook fijnstof en roet. De afzuigkap heeft dus niet alleen de taak om kookluchtjes af te voeren, maar ook alle verbrandingsgassen. Daarnaast voert de afzuigkap alles direct naar buiten af. Verder is het noodzakelijk dat de afzuigkap na het koken minimaal 15 minuten blijft draaien om alles af te zuigen. Bij elektrisch koken is de afzuigkap alleen maar nodig om kookluchtjes weg te nemen.  Een recirculatiekap kan nu prima worden toegepast. Dit spaart ook energie, want we voeren de afgezogen warme lucht weer terug in de ruimte. Af en toe de filters reinigen en klaar is Kees!’

Ventileer jij voldoende?

‘Hoe weet je nu of je voldoende ventileert? Ook bij oudere huizen zonder centrale afzuiging? Voor een paar tientjes kun je een CO2 meter aanschaffen. De buitenlucht bevat rond 400 ppm CO2. Binnen kun je de volgende richtlijnen aanhouden: onder de 800 ppm CO2  is een goede waarde. Je scoort een voldoende tussen de 800 en 1.000 ppm CO2. Begin met ventileren wanneer de waarde tussen de 1.000 en 1.200 is. Bij meer dan 1.200 ppm CO2 is het van belang om goed te ventileren. Ook hier geldt dus meten is weten!’

Energiecoach bij jou thuis

Wil jij ook energie besparen en meer weten over duurzaam wonen? Via www.duurzaamsteenwijkerland.nl/energiecoaches meld je je eenvoudig aan voor een gratis adviesgesprek aan huis.