Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op!’ ook in Steenwijkerland

Goede fietsverlichting is belangrijk. Voor de veiligheid van fietsers én andere weggebruikers. Daarom doet de gemeente Steenwijkerland mee aan de campagne om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Het campagneteam van ‘Ik val op!’ is op woensdag 27 november van 17.00 uur tot 20.00 uur bij zwembad De Waterwyck in Steenwijk. Fietsers bij wie de verlichting niet werkt krijgen van het team gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabel. Fietsers die wel met verlichting fietsen maken kans op een mooie prijs. Wethouder Marcel Scheringa is om 17.00 uur aanwezig om het campagneteam een handje te helpen.

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Ik val op!

De campagne wordt uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. In totaal vinden de komende maanden diverse acties plaats in Gelderland en Overijssel. Er wordt hierbij samengewerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid belangrijk vinden en de acties op straat faciliteren. Onderdeel van de campagne, die tot eind maart 2020 duurt, is ook een promotiepakket dat aan de scholen voor voortgezet onderwijs beschikbaar wordt gesteld.