Samen aan de slag voor een aardgasvrij Steenwijkerland

De gemeente heeft een Transitievisie Warmte gemaakt. Hierin staat welke alternatieven voor aardgas er zijn in Steenwijkerland.

Wethouder Tiny Bijl: 'We willen het samen met onze inwoners doen. Daar waar nieuwe ideeën van inwoners zijn die mee willen werken aan het aardgasvrij maken van hun wijk of dorp, kijken wij hoe wij hen daarin kunnen ondersteunen. Ook willen we aansluiten op renovatieplannen van woningbouwcoöperaties, om daar ook koopwoningen bij te betrekken.'

In samenwerking met verschillende partijen, zoals plaatselijke belangen, energiecoöperaties, woningbouwcoöperaties, ondernemers en inwoners heeft de gemeente de Transitievisie Warmte opgesteld. Hierin komen 4 belangrijke uitgangspunten naar voren:

 1. Starten met besparen
  Energie die we niet gebruiken hoeft ook niet te worden vervangen.
 2. Het gasnet behouden voor groen gas
  Groen gas als vervanging voor een deel van het aardgas.
 3. De warmtetransitie is kostenneutraal
  Gemaakte kosten van bijvoorbeeld het isoleren van een woning verdienen zichzelf terug.
 4. Samen met bewoners de woningen en gebouwen aardgasvrij maken
  Bewoners hebben hierin een grote stem omdat het om hun woning gaat.

De Transitievisie Warmte wordt in de raadsvergadering van dinsdag 21 december behandeld.

De gemeente ondersteunt inwoners zoveel mogelijk bij isolatiemaatregelen en advies. Onder meer met subsidies en leningen, maar ook met maatwerkadvies en informatiebijeenkomsten. Wethouder Tiny Bijl: 'Sinds kort heeft een groep enthousiaste inwoners het Infopunt Duurzaam Doen opgericht in het centrum van Steenwijk. Naast het verstrekken van adviezen over duurzaamheid zijn vanuit het Infopunt Energiecoaches actief. Deze coaches kunnen inwoners adviseren over manieren om snel energie te besparen. In deze tijd van hoge energieprijzen kan dit initiatief inwoners wellicht verder helpen.'

Gemeentelijk duurzaamheidsbeleid

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan op de pagina over het gemeentelijk beleid of download hieronder het volledige conceptdocument van de Transitievisie Warmte.

Download het conceptdocument Transitievisie Warmte Steenwijkerland (pdf 3,3 mb)