Steenwijkerland onderzoekt mogelijkheden voor circulair ambachtscentrum

Hoe kunnen we in Steenwijkerland komen tot een circulair ambachtscentrum? Met die vraag gaat het Krachtteam bestaande uit de Kringloopwinkel Steenwijkerland, ROVA, vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven, het repaircafé en de gemeente aan de slag. Het initiatief om te komen tot een circulair ambachtscentrum kwam van de Kringloopwinkel Steenwijkerland. Wethouder Tiny Bijl: ‘Het idee sluit naadloos aan bij onze duurzame ambities. Bovendien heeft het ook een maatschappelijke component. Het ambachtscentrum kan een plek zijn met kansen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Ook stageplaatsen voor praktijkgerichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. Willen we dit realiseren, dan is brede samenwerking nodig. Daar gaan we met elkaar een plan voor maken.’

In een circulair ambachtscentrum worden krachten en initiatieven gebundeld die moeten leiden tot minder verlies en méér hergebruik van producten en grondstoffen. Daarnaast blijft ook het recyclen en scheiden van afval een belangrijk uitgangspunt. Nu worden deze opgaven veelal afzonderlijk opgepakt in een milieustraat, kringloopwinkel en repaircafés. Daarnaast kan een circulair ambachtscentrum nieuwe werkgelegenheidskansen en leer/werkplekken opleveren.

De komende periode gaat het Krachtteam aan de slag met een plan waarin wordt beschreven wat nodig is om te komen tot een circulair ambachtscentrum. Daarbij wordt samenwerking gezocht met onder andere ondernemers, kringloopwinkels uit de regio en andere betrokken partijen. Ook werkbezoeken en het creëren van een (digitale) verzamelplek voor ideeën en plannen voor de realisatie van een ambachtscentrum staan op de planning van het Krachtteam.