Actualiteiten oktober 2020

 • Online workshop Energieneutraal Verbouwen

  30 oktober 2020

  In een energieneutraal huis woont u comfortabel, wekt u energie op en gebruikt u zo weinig mogelijk energie. Zo bent u klaar voor uw duurzame toekomst. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Wij bieden inspiratie en concrete informatie in de online workshop Energieneutraal Verbouwen.

 • Steenwijkerland zet in op duurzame mobiliteit

  30 oktober 2020

  Meer elektrische laadpalen, deelfietsen, vervoer over water, maatregelen voor de verkeersveiligheid, basismobiliteit voor gebieden zonder openbaar vervoer, smart mobility. Het is slechts een kleine greep uit de mobiliteitsagenda die uitvoering geeft aan de strategische mobiliteitsvisie ‘Steenwijkerland duurzaam in beweging’. Als het aan het college van B&W ligt, is dit document de komende jaren dé basis voor de Steenwijkerlandse bereikbaarheid, toegankelijkheid en mobiliteit. ‘We kiezen voor efficiënte, gezonde en duurzame oplossingen’, aldus wethouder Marcel Scheringa. ‘Oplossingen die passen bij een gastvrij en aantrekkelijk Steenwijkerland waar het goed wonen, werken en recreëren is.’ De afgelopen periode hebben veel partijen over de strategische mobiliteitsvisie meegedacht en meegepraat.

 • Gratis mondkapjes voor minima Steenwijkerland

  28 oktober 2020

  Een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het dringende advies vanuit het Rijk om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes. Binnenkort komt er zelfs een plicht voor het dragen voor mondkapjes in publieke ruimtes. Voor huishoudens die op het minimumbestaansniveau leven, zijn de kosten voor de aanschaf van mondkapjes een extra financiële belasting.

 • Voortgezet onderwijs in Steenwijk op twee locaties

  26 oktober 2020

  Het college van B&W zet blijvend in op een twee-locatiemodel voor het voortgezet onderwijs in Steenwijk. Ook een onafhankelijk onderzoek dat de gemeente en de Stichting Voortgezet Onderwijs Steenwijkerland hebben laten uitvoeren brengt hier geen verandering in.

 • Coffeeshop wordt tijdelijk gesloten

  23 oktober 2020

  Coffeeshop 'Cannashop' aan de Korte Woldpromenade 8 in Steenwijk moet van 1 november tot en met 30 november 2020 de deuren sluiten. Dat heeft burgemeester Rob Bats besloten.

 • Elektrische dienstauto’s voor gemeente

  22 oktober 2020

  Medewerkers van het team Toezicht en Handhaving van de gemeente Steenwijkerland kunnen voortaan met elektrische auto’s hun dienstreizen maken. Hiermee zet de gemeente de eerste stap naar duurzame mobiliteit. Deze week zijn de eerste 2 ‘zero emissie auto’s’ door de gemeente in gebruik genomen. In totaal worden er 5 van dit soort auto’s door de gemeente geleasd. Wethouder Tiny Bijl nam de eerste proefronde in de elektrische auto voor haar rekening. ‘Dit rijdt stil en duurzaam en vormt een mooie invulling van onze ambitie Duurzaamheid die wij als gemeente nastreven’, aldus Tiny Bijl.’

 • Telefonisch wethouderspreekuur op 2 november

  20 oktober 2020

  Wilt u als inwoner, organisatie of vereniging in gesprek met één van de wethouders? Zij bieden u een luisterend oor en staan u graag telefonisch te woord. Helaas is het nog niet mogelijk om langs te komen vanwege het coronavirus.

 • Steenwijkerland ontvangt rijksbijdrage voor twee projecten in de ‘Regio Deal’: ‘smart’ station Steenwijk & European Wetland Center

  14 oktober 2020

  Vorige week besloot Regio Zwolle om 1,75 miljoen te reserveren vanuit de Regio Deal Regio Zwolle voor het project ‘Station Steenwijk als aantrekkelijk mobiliteitsknooppunt en 2 miljoen voor de realisatie van het European Wetland Center in Ossenzijl. Wethouder recreatie en toerisme Bram Harmsma: 'Met het ‘intercitystation 3.0’ als poort naar de regio en het European Wetland Center als attractie van wereldallure zet de gemeente fors in op toeristische en dus ook economische ontwikkeling. Omdat die projecten de regio ver te boven gaan, is rijkssteun noodzakelijk. Daarom heeft Steenwijkerland deze twee paradepaardjes ingebracht in de Regio Deal van Regio Zwolle.'

 • Ontwerpwedstrijd kinderen De Rolpaal voor info-borden Blokzijl

  13 oktober 2020

  Kinderen van de groepen 5-8 van de basisschool de Rolpaal in Blokzijl mochten ontwerpen maken voor nieuwe informatieborden die voor het einde van het jaar in hun plaats worden aangebracht. De bedachte ideeën hebben allemaal te maken met hun Zuiderzeestad. Eerst kregen ze een rondleiding van stadsgids mevrouw Doosje. Op 8 oktober mochten ze de ontwerpen presenteren aan de opdrachtgever, Stichting Weerribben-Wieden.

 • Steenwijkerland strijdt om titel mkb-vriendelijkste gemeente

  13 oktober 2020

  MKB-Nederland reikt om het jaar de prijs uit aan de gemeente met het beste ondernemersklimaat met als eretitel ‘mkb-vriendelijkste gemeente’. Dit predicaat is gebaseerd op een tweejaarlijks onderzoek waarbij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wordt gevraagd naar ervaringen met hun gemeente. De digitale vragenlijst omvat thema’s als dienstverlening aan ondernemers, het imago van de gemeente en de beleving van gemeentelijke belastingen. Ook gemeente Steenwijkerland vraagt haar ondernemers hieraan mee te doen. Op maandag 12 oktober ging het onderzoek van start, verricht door onderzoeksbureau Lexnova.

 • Bladkorven

  12 oktober 2020

  In oktober plaatsen we weer op diverse plekken in de gemeente bladkorven. We zetten deze bladkorven op locaties waar blad van gemeentelijke bomen in tuinen valt. U kunt deze bladeren dan verzamelen en in de bladkorf kwijt.

 • Geen oudejaarshuisjes dit jaar

  09 oktober 2020

  Ook de traditionele jaarlijkse plaatsing van de oudejaarshuisjes met Oud en Nieuw in Vollenhove, Sint Jansklooster en Blokzijl wordt dit jaar door de coronacrisis geraakt. De coronamaatregelen maken het vrijwel onmogelijk voor het college van B&W om de plaatsing van oudejaarshuisjes toe te staan.

 • Dorpshuis Marijenkampen gebruikt eerste duurzaamheidslening

  09 oktober 2020

  Wethouder Tiny Bijl heeft afgelopen woensdag (7 oktober) een bezoek gebracht aan dorpshuis Marijenkampen en hen een blijk van waardering voor hun duurzaamheidsinvestering overhandigd. Het dorpshuis heeft namelijk zonnepanelen op het dak laten installeren. De aanschaf hiervan is mogelijk gemaakt door de duurzaamheidslening. Dit is een lening die de gemeente Steenwijkerland voor dit soort projecten verstrekt. Het dorpshuis is de eerste die gebruik heeft gemaakt van deze duurzaamheidslening.

 • Afstandsmaatregelen op fietspaden en invaarverbod blijven geldig

  08 oktober 2020

  In het voorjaar heeft de gemeente Steenwijkerland een aantal maatregelen genomen die de 1,5 meter afstand zo goed mogelijk konden realiseren. Onderdeel van deze maatregelen zijn een fietsverbod of éénrichtingsverkeer op een aantal smalle (fiets)paden in de gemeente en een invaarverbod tussen paal 5 en 1 in Giethoorn. De maatregelen waren in eerste instantie geldig tot tenminste 30 september 2020 en zijn nu verlengd tot in ieder geval 25 oktober 2020. Dit is de laatste dag van de herfstvakanties in Nederland.

 • Vergunning voor bouw Focus-U-Park ingetrokken

  07 oktober 2020

  Het college van B&W heeft de omgevingsvergunning voor de bouw van een Focus-U-Park op Eeserwold ingetrokken.

 • De adviescommissie voor inwonersinitiatieven zoekt extra leden! Iets voor u?

  07 oktober 2020

  Ondersteuning van mooie initiatieven in uw straat, buurt, dorp of stad. Dát is de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de aanvragen die binnenkomen. Deze commissie bestaat uit 4 enthousiaste inwoners van Steenwijkerland. Zij zijn op zoek naar versterking met 3 nieuwe leden. Iets voor u?

 • Najaarsnota sluit positief af

  07 oktober 2020

  Het college van B&W heeft de najaarsnota 2020 van de gemeente Steenwijkerland vastgesteld. Hoewel de najaarsnota een positief saldo van een kleine 9 ton laat zien, is de verwachting dat het jaar 2020 met een tekort van 2,2 miljoen euro wordt afgesloten. Financiële tegenvallers die voor de zomer optraden in het Sociaal Domein en de effecten van de coronacrisis zijn hier de hoofdoorzaken van.

 • Heeft u een afspraak in het gemeentehuis? Dan vragen we u een mondkapje te dragen

  07 oktober 2020

  Landelijk is het dringende advies om mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes. Ook de hal van het gemeentehuis is zo’n publieke binnenruimte. En daarom vragen we u om een mondkapje te dragen als u naar het gemeentehuis komt. Dat is niet verplicht, maar we stellen het wel op prijs als u dit advies volgt. Voor bezoekers die nog geen mondkapje hebben, ligt een exemplaar bij de ingang van het gemeentehuis.

 • Ingang gemeentehuis aan Vendelweg

  06 oktober 2020

  Bezoekt u het gemeentehuis? Dan is het goed om te weten dat de ingang is verplaatst naar de kant van de Vendelweg. Daar kunt u ook uw auto of fiets parkeren. De ‘oude’ ingang (bij de grote parkeerplaats achter het gemeentehuis) is inmiddels gesloten. De entree aan de Vendelweg blijft ook na de verbouwing van de hal van het gemeentehuis de bezoekersingang.

 • Telefonisch wethouderspreekuur op 19 oktober

  06 oktober 2020

  Wilt u als inwoner, organisatie of vereniging in gesprek met één van de wethouders? Zij bieden u een luisterend oor en staan u graag telefonisch te woord. Helaas is het nog niet mogelijk om langs te komen vanwege het coronavirus.

 • Idylles in Steenwijkerland voor vlinders, bijen én mensen

  05 oktober 2020

  Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen. In Steenwijkerland komt daar verandering in. Er wordt hard gewerkt aan drie idylles: plekken waar vlinders, bijen en mensen kunnen genieten van bloemenpracht. Leerlingen van de Clausschool in Steenwijk, de Immanuelschool in Steenwijkerwold en de Voorpoort in Vollenhove gaan op 6 oktober 2020 de bijen- en vlinderidylles inzaaien. Dat doen ze samen met De Vlinderstichting. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Een geweldig mooi initiatief dat voortkomt uit het plan van aanpak om de biodiversiteit in onze gemeente te versterken. Dat is goed voor de insectenstand en daarmee voor onze leefomgeving. En laten we eerlijk zijn: zulke idylles geven meteen ook een kleurrijk beeld. Als gemeente ondersteunen we dit dan ook van harte.’

 • Warenmarkt Steenwijk weer terug naar de Markt

  01 oktober 2020

  Vanaf zaterdag 3 oktober 2020 staat de warenmarkt in Steenwijk weer op de Markt. De terugkeer naar de oude stek sluit aan bij de afspraken die in het voorjaar gemaakt zijn toen de warenmarkt tijdelijk naar de Goeman Borgesiusstraat verhuisde. Onlangs is de terugkeer naar de Markt besproken met vertegenwoordigers van de warenmarkt, de horeca, aanwonenden en de gemeente.