Duurzaam en warm de winter door

De winter is in aantocht. U helpt uzelf warmpjes de winter door als u nu al begint met de voorbereidingen. Een aantal tips:

15 graden is genoeg

Zet u de verwarming als u gaat slapen ook lager? Zet hem dan op 15 graden! Het kost minder energie om van 15 naar 20 graden te verwarmen, dan om hem continu op bijvoorbeeld 17 graden te houden.
Alleen als u vloerverwarming in uw huis heeft, is 15 graden weer te koud. Dan wordt het aangeraden om hem ‘s nachts op 17 graden te zetten. Zo kunt u tot wel 260 euro per jaar besparen.

Zet de verwarming uit

Draai de radiatoren dicht in kamers waar u niet bent, en permanent dicht in uw slaapkamer. Dit simpele trucje bespaart u tot wel 550 euro per jaar. Vindt u het nu wel erg koud in bed? Gebruik dan een extra warme deken, of een kruik. Ouderwets gezellig.

Onderhoud

Zorg dat uw radiatoren goed onderhouden zijn! Er zijn simpele en kleine dingen die u zelf thuis kunt doen. Stof bijvoorbeeld de radiatoren eens af, dat kan al wat schelen. Ook is het goed om eens in de zoveel tijd uw verwarmingsbuizen te ontluchten, hierdoor stroomt het warme water beter door. Als u het écht professioneel wilt aanpakken, verpak dan de verwarmingsbuizen in een extra jasje van isolerend materiaal. Hiermee voorkomt u veel warmteverlies!

Zet de cv-ketel op 60°C

Zet uw cv-ketel op 60°C. De meeste cvketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas en dus CO₂, maar ook veel geld, zeker bij de huidige gasprijzen. Er is ook een website: zetmop60.nl met instructiefilmpje.

Piek- en daluren

Check bij uw energieleverancier of u pieken daluren hebt en gebruik deze slim. Zet bijvoorbeeld uw (af)wasmachine aan tijdens de uren met een lager tarief om zo te besparen op uw energierekening.

Draag laagjes

De stilstaande lucht tussen de laagjes werkt als een goede isolatielaag en houdt zo uw lichaamstemperatuur op peil.