Gemeente én Rijk helpen bij duurzaamheidsmaatregelen

Het verduurzamen van uw huis loont de moeite, maar vergt vooraf vaak een forse investering. Gelukkig zijn er landelijke en lokale financierings- en subsidiemogelijkheden waarmee het een stukje aantrekkelijker wordt om duurzaam aan de slag te gaan.

Renteloze lening voor mensen met een laag inkomen als steuntje in de rug

Voor inwoners die graag duurzaamheidsmaatregelen willen treffen, maar dat niet kunnen betalen, heeft de gemeente Steenwijkerland de sociale duurzaamheidslening. Deze lening is bedoeld voor huishoudens in Steenwijkerland met een inkomen van maximaal 150% van het sociaal minimum die voor minimaal € 500,- verduurzamen.
Wilt u weten of u in aanmerking komt? Stuur een mail aan duurzaam@steenwijkerland.nl.

Deze renteloze lening maakt het particuliere woningeigenaren met een laag inkomen mogelijk om hun huis te verduurzamen. Maar ook huurders met een laag inkomen kunnen hiermee meedoen aan de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) bij een lokale energiecoöperatie. 

Energiebespaarlening met 0% rente 

Ook het Rijk draagt een steentje bij: vanaf 1 november 2022 hoeven huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.014,- per jaar geen rente te betalen op een lening bij het Nationaal Warmtefonds om hun koophuis te verduurzamen. 

Deze Energiebespaarlening met 0% rente is 1 van de maatregelen om verduurzaming te versnellen en de energierekening te helpen verlagen.

Ook mensen met een hoger inkomen kunnen in aanmerking komen voor een energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds. Hiervoor geldt wel een rentepercentage, maar elke euro die u besteedt aan verduurzaming verdient zichzelf terug. 

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De overheid subsidieert de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler en het nemen van isolatiemaatregelen. Deze subsidie geldt nu ook wanneer u 1 maatregel neemt.

Subsidie bij 1 maatregel

Neemt u 1 isolatiemaatregel, dan krijgt u als woningeigenaar tot 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Aanvragen voor 1 maatregel kan vanaf 2 januari 2023 voor een maatregel die u vanaf 2 april 2022 heeft geïnstalleerd.

Subsidie vanaf 2 maatregelen

U combineert bijvoorbeeld een isolatiemaatregel met een andere isolatiemaatregel of met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Als u 2 maatregelen of meer neemt, krijgt u tot 30% van de gemiddelde totale isolatiekosten aan subsidie. 

Isolatiesubsidie doe-het-zelfinitiatieven

Doet u de isolatiemaatregelen zelf? De gemeente Steenwijkerland heeft dan voor u de Isolatiesubsidie doe-het-zelfinitiatieven. Hiermee kunt u een teruggave krijgen op de materiaalkosten van energiebesparende maatregelen aan uw woning, wanneer u deze maatregelen zelf uit heeft gevoerd. De maximale hoogte van de subsidie varieert afhankelijk van of u de subsidie alleen of gezamenlijk aanvraagt en afhankelijk van het aantal maatregelen dat u uitvoert. 
Meer informatie over de Isolatiesubsidie_doe_het_zelfinitiatieven vindt u op onze website.Logo Duurzaam Bouwloket

Kijk voor meer mogelijkheden op ons energieloket www.duurzaambouwloket.nl/steenwijkerland en doe de subsidiescan. Of loop binnen bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk.